2014 uitgedeukt & ingeblikt – een overzicht

oog3

Nog even een blik in de achteruitkijkspiegel voordat we 2015 binnen snellen. Was het een goed kunstjaar? Natuurlijk was het een goed kunstjaar! Blikvangen denkt met veel plezier terug aan al die prachtige geweldige kunst die we het afgelopen jaar gezien hebben, en met spijt aan al die andere kunst die we gemist hebben. We blijven mail lezen,  Facebook volgen, Twitter checken, we luisteren naar tips van vrienden en vriendinnen, we lezen zelfs een krant! Dus geen lijstjes maar een terugblik op de kunst die we dit jaar op het blog hebben gezet. Klik op de thumbnail voor het bijbehorende artikel.

Een goed begin van het jaar was de Verbeke Foundation Verbeke Foundation, net over de grens bij Zeeuws  Vlaanderen. Het is een kunstplek waar we wel vaker terecht komen. Met de  Kidskunstkenners Sem & Zeno zagen we er de overblijfselen van het Artchive for the future kloppenburg1 van Jacobus Kloppenburg. België had sowieso veel te bieden. Wat later in het jaar waren we bij de opening van de tentoonstelling Cinema Joostens cinam1 in Mu.ZEE in Oostende. Een prachtige overzichtstentoonstelling van de voor ons onbekende Paul Joostens.

Overigens was er genoeg te zien in het vaderland. Bij de Pont konden we onze fascinatie voor de constructies van Dan Graham Graham Pavilion - 2005 - stainless steel frame, 2 way mirror glass - photo Henk Geraedts - collection De Pont botvieren. Eindelijk heb ik dit jaar op Spiral Hill gestaan zodat het prachtige Broken Circle broken circle  van Robert Smithson kon bekijken. Naar  de tentoonstelling Unter Zwischen in het Ampelhaus IMG-20140830-WA0007 stuurden we onze correspondent Cornelieke, die laaiend enthousiast terugkwam. Leuk voor haar, maar volgend jaar gaan we weer zelf. In de eigen regio was er ook genoeg. Het Gemeentemuseum in Den Haag verblijdde ons onder andere met de knallerexpo van tranentrekker Mark Rothko mr1 en natuurlijk de ZomerExpo Janneke Kornet - Sunlight Drawings - papier en zonlicht met dit jaar als thema Licht. We zaten in de dagjury van een van de voorrondes en vonden het geweldig. Nog nooit zoveel kunst gezien in zo’n korte tijd 20140412_100359. De Haagse galeries deden hun best met o.a. goede bekende Jochem Rotteveel helder7 bij Galerie Helder en bij Nouvelles Images (bijna Galerie van het Jaar geworden) waren wij aanwezig bij een interview met Marjan Teeuwen die haar verwoeste huizen mt3 serie nader verklaarde. LhGWR gaf ons Marleen Sleeuwits sleewits1 en Vonkel gaf ons Maarten van Soest en Lisette Schumacher vonkel1 en wij waren dankbaar. Stroom liet ons weer diep nadenken stroom4 en bij Nest zagen we kunst en dachten na over het concept  en werd zout goud nest1 of was het andersom? Voor nieuwe levensvormen moesten we naar 1646 en we werden niet teleurgesteld met The Nervous Manifold van Matti Kallioinen 16461 .

Het was het jaar van de definitieve doorbraak van Rotterdam naar wereldniveau als we de lijstjes van de New York Times en d e Rough Guide mogen geloven. Leuk, maar wij wisten het al. Wij zagen Museum Boijmans met Nobson Newtown 02_Paul_Noble,_Ye_Olde_Ruin_(detail) van Paul Noble, Witte de With met The Crime Was Almost Perfect wdw14, en Tent Rotterdam had een erg goed jaar met de ‘blockbuster’ The Opaque Palace van Anne Wenzel wenzel1 , en nog steeds is de Dolf Henkes Prijs 2014 dolf3 tentoonstelling te zien met het werk van winnares Lidwien van de Ven (ga kijken!). We kregen er een station en een Markthal bij, we zagen de foto’s en het boek van De Kracht van Rotterdam Foto: Peter de Krom , maar wij genoten ook bij de Witte Slagerij met het werk van Joris Kuipers ws1. Galerie Frank Taal (gekozen tot Galerie van het Jaar) verblufte ons onder meer met New York artist Gerben Mulder taal1 en de recht-voor-zijn-raap-met-een-knipoog kunst van Daan den Houter daan1 . Zoals altijd was er bij Phoebus prachtige delicate kunst te zien zoals dat schitterende blauw van Willy de Sauter sauter6. Nadat we bij RAM al een hadden kunnen voorproeven op de expositie The Art of Travelling ram1 waren weren we zeer onder de indruk van het monumentale boek De Taal van de Dooiwind DeTaalVanDeDooiwind van Marjolijn van den Assem. Showroom Mama kietelde zoals altijd onze kunstbeleving met jonge frisse kunstenaars. We kwamen zelfs tot een Braingasm mama1 oooeeaaaah! Voor de schoonheid van geweld garage1 gingen we naar Garage Rotterdam. Geweld was er teveel in 2014, doe ons maar kunst. Voor de innerlijke vrede moesten we naar Schiedam. In het Stedelijk Schiedam zorgde herman de vries vries1 ervoor dat we eindelijk tot rust kwamen.

Niet heel veel Amsterdam dit jaar, maar we gingen wel. We bezochten in het Stedelijk de tentoonstelling van Marlene Dumas dumas1, maar waren ook geroerd door het werk van Carlijn Mens mens9 bij Galerie Borzo. We vergeten het niet: Door het hele jaar liep een rode draad van een vogeltje aan een kettinkje. We gingen er zelfs voor naar de opening van het Mauritshuis om ‘ouwe kunst’ te bekijken. Het Puttertje van Carel Fabritius inspireerden kunstenaars Rens Krikhaar en Leonard van de Ven tot een briljant plan: De HommageNiek Hendrix - Puttertje - olieverf op paneel - 2014 . Kunstenaars werden uitgenodigd binnen de afmetingen van het paneel van de Fabritius een hommage te brengen aan het kunstwerk en de kunstenaar. Het beeldschone resultaat puttertje1 is nog t/m 31 januari in Kasteel Keukenhof te zien. Ga kijken!

Er staat heel veel niet in dit overzicht, waarvoor excuus, maar dank aan alle kunstenaars voor alle prachtige, indrukwekkende kunst die Blikvangen het afgelopen jaar heeft mogen aanschouwen. Het was een rijk kunstjaar.

3 reacties op “2014 uitgedeukt & ingeblikt – een overzicht

  1. Wat hebben jullie veel gezien en gedaan en er ook met een geweldige pen over geschreven. Dit overzicht met alle links is ook heel erg fijn. Ik neem mijn hoed af als ik die zou dragen.
    groet,
    Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.