Kunstenaar met de hamer

DeTaalVanDeDooiwindLang geleden volgde ik bij de filosoof Wim van Doren (1934-1993) in Delft een aantal colleges over Friedrich Nietzsche. Niet alleen leerde ik onder andere dat ‘de filosoof met de hamer’ flink de bezem door het westerse denken had gehaald, maar ook dat hij een filosoof was die zijn eigen denken voortdurend onder de loep nam en geregeld van standpunt veranderde. Een radicaal filosoof en ook een groot schrijver, misschien wel de beste schrijver onder de filosofen, die zijn filosofie in poëtische zinnen onder woorden bracht. Volgens Nietzsche mocht de kunstenaar de oerkrachten van Dionysus nooit uit het oog verliezen. De schoonheid van Apollo is nodig om de wilde dionysische bezetenheid vorm te geven, maar mag niet overheersen.  Een tijdloos filosoof die het verdient om nog steeds gelezen te worden.

In het werk van Marjolijn van den Assem komen de taal en de filosofie van Nietzsche samen. Letterlijk duiken grote stukken tekst uit het werk van de Duitse filosoof op in haar tekeningen en schilderijen.  In haar kunst kan je die oerkracht waar Nietzsche het over heeft herkennen. Expressionistisch, energiek en heel direct maar wel vanuit een idee. Marjolijn laat zich al heel lang inspireren door Nietzsche. Ze leest zijn werk en maakt lange wandelingen, de voetsporen van Nietzsche van Sils-Maria Zwitserland naar Genua, Italië volgend. Een groot aantal kunstwerken dat de afgelopen zeven jaar uit deze denkweg is voortgekomen, is nu samengebracht in het schitterende boek de taal van de dooiwind dat bij Timmer Art Books is uitgebracht. Vol prachtige reproducties en een aantal fikse uitklapplaten, en een leporello van Travelogue (3) die zo groot is dat ik ervoor naar buiten moest om hem helemaal te kunnen bekijken.

assem1

Prachtig boek met essays van de kunstfilosoof David Van Speybroeck en Dr. Martine Prange. Tussen de reproducties van de schilderijen, tekeningen en ruimtelijke werken van Marjolijn van den Assem staan teksten uit het werk van Nietzsche.  Zo ontstaat een geheel van kunst, filosofie en literatuur die mij een dieper inzicht gaf in het werk van Marjolijn van den Assem, en me prikkelde om weer eens het werk van Friedrich Nietzsche ter hand te nemen.

De taal van de dooiwind is uitgeven door Timmer Art Books en in een oplage van 750 exemplaren gedrukt. Het kost € 37,50 en is te koop, of anders de bestellen, bij de betere boekhandel.

Recentelijk zijn tekeningen van Marjolijn van den Assem aangekocht door het Rijksmuseum in Amsterdam. Werk van Marjolijn van den Assem nog t/m 2 november te zien bij RAM in Rotterdam.

assem2

2 reacties op “Kunstenaar met de hamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.