Van iets naar niets

groen1
Daan Lievense – A painting of a landscape, 2014

Met gesloten ogen zie je het meest. Zodra je je ogen open doet, wordt de verbeelding begrensd door de realiteit. Galerie Rianne Groen gaat voorbij de horizon van het waarneembare met het Museé des Possibilités. Een museum zonder eigen collectie maar met ongekende mogelijkheden. Vijf kunstenaars rangschikken de wereld met hun verbeelding.

Zelfs het meest tastbare kunstwerk gaat over iets dat er niet is

Een goed kunstenaar maakt zichzelf overbodig, dit zinnetje schoot me te binnen terwijl ik bij Galerie Rianne Groen het Museé des Possibilités bezocht. Een verzameling objecten en teksten die gaan over wat er niet is. Zelfs het meest tastbare kunstwerk, Things Only Appear If You Start Looking For Them (2014) van Yoeri Guépin, gaat over iets dat hier niet te zien is. Ik zie slechts de afdruk van touwfiguren in kleitabletten.  Hoe klein dit museum ook is, de bezoeker wordt flink aan het werk gezet. Het voorstellingsvermogen moet aan de slag om alle aanzetten tot verbeelding te verwerken. En zo ontstaat een museum dat aanmerkelijk groter is dan de galerie van Rianne Groen.

The Cabinet(2014) van Tim Hollander is een imaginair kastje hoog aan de muur. Vul het met wat je wilt. Het is helemaal van jou en toch tamelijk onbereikbaar. Met genoeg verbeelding heb je geen kunstenaar nodig zou je kunnen zeggen, of is hij/zij er juist om mijn fantasie te begrenzen en richting te geven. Food for thought. Wanneer ik de galerie verlaat heeft zich een klein collectiegebouw in mijn hoofd gevormd.

Musée des Possibilités t/m 10 januari in Galerie Rianne Groen

Deelnemende kunstenaars: Luuk Schröder, Daan Lievense, Tim Hollander, Yoeri Guépin, Dico Kruijsse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.