De Hommage

Niek Hendrix - Puttertje - olieverf op paneel - 2014
Niek Hendrix – Puttertje – olieverf op paneel – 2014

Sinds het verschijnen van het vuistdikke boek van Donna Tartt, Het Puttertje, kent driekwart van Nederland het zeventiende eeuwse schilderij van Carel Fabricius dat de omslag van het boek siert: een vogeltje vastgeketend aan zijn voederbak. Het is één van de weinige werken die overgebleven zijn van deze schilder die tragisch om het leven kwam. Hij ontplofte, samen met zijn atelier in 1654 toen in Delft het salpeter- en zwavelmagazijn de lucht inging.

Het schilderijtje, de gebeurtenis en de schilder waren niet  alleen voor Tartt een inspiratiebron. Kunstenaars Rens Krikhaar en Leonard van de Ven besloten een hommage te brengen aan het vogeltje en zijn schepper, 360 jaar na de ‘Delftse Donderslag’. Krikhaar en Van de Ven nodigden kunstenaars uit werk te maken met Het Puttertje als inspiratiebron, en met als richtlijn het formaat van het originele paneeltje.

Simon Schrikker - Zonder titel #1 - olie en acrylverf, eendenschedels en botten, vogeltje en mixed media op MDF- 2014
Simon Schrikker – Zonder titel #1 – olie en acrylverf, eendenschedels en botten, vogeltje en mixed media op MDF- 2014

Simon Schrikker en Niek Hendrix  hebben hun bijdrage al geleverd, evenals Rens Krikhaar, Anne Forest, Elizabeth de Vaal, Hans van der Ham en Erik Pape. In oktober moet het project klaar zijn en zal het werk tentoongesteld worden. 

De totstandkoming van Hommage kun je volgen op de website en op Facebook

Het eerste Puttertje behoort tot de collectie van het Mauritshuis in Den Haag. Wil je meer weten over het schilderijtje, klik dan hier.

2 reacties op “De Hommage

  1. Pingback: De Hommage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.