Daan den Houter

Galerie Frank Taal
Daan den Houter – The Painter, 2010

Het lachen vergaat me, dat gebeurt mij vaak bij het werk van Daan den Houter. Humor die zo venijnig is dat de lach op je gezicht besterft en voor je het weet sta je dom te grijnzen.

voordat je het weet
ben je de klos

The painter is een foto van Daan den Houter (of is het iemand met een Daan den Houterpruik op?) met een Mickey Mouse masker op, in een witte tuinbroek met verfspatten en een verfkwast in zijn rechter hand. Er is van alles ‘mis’ met deze foto. De handen zijn te rood, de tuinbroek zit onder de verf maar de verfkwast is alleen gebruikt om verf mee te roeren, niet om te verven.  Ik denk aan Paul McCarthy die Mickey Mouse gebruikt om de Amerikaanse Droom door te prikken, aan South Park waar in een aantal afleveringen Mickey Mouse opduikt als een heel vervelend dictatoriaal baasje, maar ook aan The Joker in Batman, altijd beginnend met een grap om daarna ongekend wreed uit te halen. Humor heeft ook een dreiging in zich. Het kan omslaan naar agressie en voordat je het weet ben je de klos.

Op zaterdagmiddag stap ik Galerie Frank Taal binnen. De galeriehouder is met een grote zwabber bezig de laatste restanten van de opening van de tentoonstelling Sowieso van Daan den Houter van de vorige avond weg te poetsten. Openingen zijn gezellig maar om de kunst te bekijken kan je beter een dag later komen. Het is een bijzondere verzameling objecten, schilderijen, tekeningen, sculpturen en video’s. Ik zie twee pruiken, een klein doek waar continue verf overheen stroomt, een munt met daarin ‘Daan is tof’ gedrukt en betonblokjes …

daan521 blokjes beton staan uitgestald, drie rijen van zeven kubussen 11x11x11cm. Keep on dreaming (2013) heet het en in een van de blokjes zitten twee briefjes van 500 euro. Het kunstwerk wordt beschermd door het copyright van de kunstenaar, maar ook de verantwoordelijkheid om het kunstwerk en de droom van de belofte van 1000 euro in stand te houden. Toch is een blokje kapot. Gvd, wie o wie, hahaha. Zo staat de galerie van Frank Taal vol met objecten, schilderijen, video’s waarbij het idee en het concept net zo belangrijk zijn als de uitvoering en Daan den Houter is erg goed in beide.

Daan den Houter laat mij vaak lachen. Zoals bij de video Een appeltje voor de dorst  waarin hij tijdens een expositie in Galerie Frank Taal naar binnen loopt en met een boormachine gaten in de muur boort en daarna met een steenbeitel en hamer een flink stuk uit … ach ik vertel niets meer. Het is teveel. Ga zelf maar kijken!

P.S. Ook het Overschilderschilderij is een initiatief van Daan den Houter. Gisterenavond werd in De Aanschouw de 100ste editie van het Overschilderschilderij gepresenteerd.

De soloexpositie Sowieso van Daan den Houter t/m 9 mei bij Galerie Frank Taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.