Nobson Newtown

Boijmans van Beuningen
Paul Noble – Nobson Newtown

Met de tentoonstelling Nobson biedt Museum Boijmans van Beuningen de kans om vrijwel het volledige universum van Paul Noble te bekijken. Een unieke kans om deze verzameling gedetailleerde potloodtekeningen, aangevuld met objecten, sculpturen en video’s, te zien. Het is een verbijsterende ervaring.

Reusachtige tekeningen

Paul Noble werkt sinds 1996 aan Nobson Newtown. Het zijn potloodtekeningen van een stad gebouwd op de ruïnes van Nobson Oldtown. Nobson Newtown  ligt in een vlak woestijnachtig landschap. Het zijn grote, bijzonder goed gedetailleerde tekeningen. Daarbij maakt Paul Noble sculpturen die we ook weer terugzien in de tekeningen; video’s die iets vertellen over de stad, een rondleiding geven; objecten uit Nobson Newtown. Dit wordt allemaal getoond en geeft een compleet beeld van een fantasiewereld ontsproten aan het brein van Noble. Het meest indrukwekkend zijn toch die tekeningen, die reusachtige tekeningen. Tussen de restanten van Oldtown laat Noble Nobson Newtown verrijzen op tekeningen van soms 7×5 meter. Op deze enorme oppervlaktes zien we een stad met gebouwen van driedimensionale letters die de naam van de plek spellen, fallusachtige monumenten, drolachtige objecten. Het is een surrealistische stad in een kale barre omgeving. In de Bodonzaal staan twee reusachtige eieren die volgetekend zijn met kleine symmetrische kamers waarin kleine fallusachtige wezen in een soort broedkamers leven. Een mierenhoop, maar net zo goed een flatgebouw. Zo draait veel in Nobson Newtown om voortplanting, vruchtbaarheid, waarbij de drolobjecten het einde van de levenscyclus verbeelden, maar ook een nieuw begin. Er is zoveel te zien dat aan beschrijven geen beginnen is. Het gaat maar door. Prachtig deze tentoonstelling die makkelijk een aantal keren bekeken kan worden.

 

Boijmans van Beuningen Tien jaar geleden schafte Museum Boijmans van Beuningen twee werken van Paul Noble aan met de belofte Nobson Newtown te tonen wanneer dit werk voltooid zou zijn. Nu is het dan zover, maar de stad is nog niet af. Die zal waarschijnlijk nooit afkomen. Paul Noble richtte zijn tentoonstelling in de Bodonzalen zelf in, om daarna weer verder te gaan werken aan zijn stad. Daarom is de tentoonstelling ook niet helemaal volledig. Twee werken ontbreken, daaraan werkt Paul Noble nog. Bij de tentoonstelling Nobson heeft Museum Boijmans van Beuningen een programma samengesteld van inloopworkshops en op vrijdag 19 september geeft Paul Noble in het museum een lezing. Tevens is er bij de tentoonstelling een kunstenaarsboek verschenen, vormgegeven door Esther de Vries en met teksten van Michael Shanks, Paul Kempers en Sjarel Ex.

Paul Noble – Nobson, een eindeloos groeiende cosmopolis t/m 21 september 2014 in Museum Boijmans van Beuningen.

Boijmans van Beuningen
Paul Noble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.