The Art of Travelling – RAM

ram1
Marjolijn van den Assem – Sgelare (5), 2008/2010

In het voormalig postkantoor aan de Van Vollenhovenstraat 14 in Rotterdam is een aantal werken bijeen gebracht die het onderweg zijn tot kunst hebben verheven. In Galerie RAM hebben tien kunstenaars op diverse manieren The Art of Travelling omgezet naar  kunst.

Papieren 3D objecten en de werken op papier van Marjolijn van den Assem die bij RAM te zien zijn, hebben allemaal een zekere onrust in zich die bij het reizen hoort. Het is allemaal vitaal en  buitengewoon expressionistisch werk waar de reislust van afspat. Niet altijd gaat het om fysiek onderweg zijn maar het kan ook een denkweg zijn die afgelegd wordt.

de taal van de dooiwind

Aanstaande zondag 19 oktober om 16:00 uur wordt van Marjolijn van den Assem bij galerie RAM het boek de taal van de dooiwind gepresenteerd. In het prachtig uitgegeven  boek vol schitterend uitklappagina’s staan kunstwerken afgebeeld van Marjolijn van den Assem, die zijn geïnspireerd op het werk van de filosoof Friedrich Nietzsche. Het boek is uitgegeven bij Timmer Art Books en kost € 37,50.

 

 

 

ram5 Nation for two heet de fascinerende video van het kunstenaarsduo Chaja Hertog en Nir Nadler. Een man en een vrouw graven een tunnel naar elkaar. Vanaf twee verschillende locaties op deze planeet (Israel en Nederland?) ploegen ze zich onvermoeibaar een weg onder het aardoppervlak. Onder de muur die Palestina van Israel scheidt, door zee en land, door de modder, overal zoeken zij als twee mollen hun weg om uiteindelijk elkaar in de armen te vallen. De video is gedeeltelijk in stop-motion-animation gemaakt en moet een tijdrovende klus geweest zijn.

In de talent room is de reis naar Thailand van Merel Brugman te bekijken. Merel vertelde over haar reis op de sociale media. Kennissen, vrienden en familie reageerden enthousiast. Alleen Merel is nooit op reis geweest. Thuis knutselde zij op haar computer foto’s in elkaar. Die zijn bij nadere beschouwing toch heel erg nep zijn, maar kennelijk goed genoeg om in deze vluchtige samenleving haar omgeving te laten geloven dat ze echt op reis was. Op een muur hangen de foto’s van de reis. Op de andere muur hangen de originele ram2foto’s die ze gebruikt heeft en zelfs het pakje Knorr voor de echte Thai-maaltijd die op een van de foto’s te zien is. Hoe sportief waren de vrienden toen ze hoorden dat ze erin gelopen waar? Hoeveel andere zaken nemen we voor waar aan terwijl onze kennis gebaseerd is op halve waarheden. Hoe makkelijk zijn wij te manipuleren. Op een relatief eenvoudige wijze roept Merel Brugman deze vragen op.

Verder is er werk te zien van Yoeri Guépin, Lena Lapschina, Fatima Barznge, Noëlle Cuppens, Paul van den Hout, Julien Grossmann, Jannie Regnerus, Frank van der Salm en heeft Timmer Art Books (TAB) een tafel vol prachtige boeken staan.

The Art of Travelling t/m 2 november in RAM, Van Vollenhovenstraat 14 Rotterdam.

Eén reactie op “The Art of Travelling – RAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.