Broken Circle, Spiral Hill

broken circle
Robert Smithson – Broken Circle

Wanneer ik boven ben, zie ik dat ik gebeld ben. Nee, ik bel niet terug. Komt wel, later. Eerst dit, eerst hiervan genieten. Ik sta op Spiral Hill en kijk uit over Broken Circle van Robert Smithson. Wat een plek, wat een rust, wat een kunstwerk.

Reusachtige molshoop

Emmerschans is niet een plaats in Nederland waar ik weleens ben. Toen ik in de buurt was, moest ik van de gelegenheid gebruik maken en bezocht de zandgroeve aldaar. Het hek stond open, op het adres waar ik mij moest melden, werd niet opengedaan. Ik liep door. Uitkijkend over de zandgroeve zie je het kunstwerk gelijk liggen. Als een reusachtige molshoop steekt Spiral Hill uit het landschap omhoog en aan haar voet ligt op een kleine landtong een grote zwerfkei, Broken Circle. De juiste plek om Broken Circle goed te bekijken is bovenop Spiral Hill. Een pad leidt naar de achterkant van Spiral Hill en daar begint een smal paadje dat tussen het groen omhoog cirkelt naar de top van de heuvel. Eenmaal boven kijk ik uit over het water waarmee de zandgroeve is gevuld en onderin mijn blikveld zie ik Broken Circle. Toch een prachtig werk. Eenvoudig maar perfect in zijn afmeting en de zwerfkei waarop Robert Smithson toevallig stuitte is een noodzakelijk accent.

Teruglopend moet ik steeds over mijn schouder kijken, alsof ik bang ben dat het er niet meer is. Het ziet er kwetsbaar uit. Nederland is een land waar veel wordt gebouwd en waar dus veel verdwijnt. Emmerschans ligt in een uithoek van Nederland, en hopelijk blijft dat ook zo. Als je in de buurt bent ga beslist kijken. Het is een mooie plek waar dit perfecte werk tot zijn recht komt.

Land-art kunstenaar Robert Smithson maakte in 1971 op verzoek van Wim Beeren (destijds conservator Stedelijk Museum Amsterdam) in het kader van de expositie Sonsbeek buiten de perken het werk Broken Circle, Spiral Hill. Het adres is Oude Roswinkelerweg 156, Emmen. Dit is een link naar de locatie. Op de locatie is een klein museum met informatie over de constructie van het kunstwerk en waar wellicht ook wat verteld wordt over de andere kunstwerken die ook op het terrein te vinden zijn.

broken circle spiral hill

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.