Yes. I promise to love you!

Tracey Emin- I promise to love you - 2007, neon
Tracey Emin- I promise to love you – 2007, neon (Caldic Collectie)

Dit is een liefdesbrief. Ik schrijf nooit liefdesbrieven, omdat ik bang ben dat ik spijt krijg, omdat het op papier voor eeuwig vastligt, terwijl de liefde alweer vervlogen is. Maar nu doe ik het toch, want deze verliefdheid is anders: Ik verklaar de liefde aan Museum Voorlinden.

Een museum dat er nog niet is, maar er wel moet komen. Een museum dat schatten gaat herbergen die voor iedereen toegankelijk zullen zijn. Kunstschatten aangekocht door een man die eerst verliefd wordt voor hij tot kopen overgaat. De collectie van Joop van Caldenborgh, de vermaarde Caldic Collectie.

Terwijl ik met een groep wandel over zijn Landgoed Clingenbosch staan we stil bij kunstwerken. Ik word hier en daar verliefd. Ik mijmer en zou willen dat ik alleen ben, niet in een groep. Want verliefd worden op een kunstwerk, dat is zo persoonlijk. Waar ik nog langer stil wil blijven staan, wandelt de groep al verder. Waar de groep blijft treuzelen, wil ik alweer door. Ik wil blijven dralen bij de bijna onzichtbare zuil van John McCracken. Gemaakt van rvs, maar zodanig gepolijst dat je hem bijna niet ziet staan in het bos. Een spiegel. Een poort naar een andere wereld. Of een reflectie van mijn wereld. Wonderlijk  mooi. Het witte bouwsel van Sol LeWitt. Iedere keer anders wanneer je eromheen loopt. De ringen van Yaakov Agam, een constructie die uitnodigt tot spelen. Je wilt hem bekijken,van alle kanten, erdoorheen lopen tot de cirkels zo klein worden dat je erdoor moet kruipen. En het mooiste, het Paviljoen voor Joop van Dan Graham. Een glazen constructie waar je jezelf vreemd genoeg in kunt verliezen. Het bepalen van binnen en buiten werkt verwarrend. Waar bén ik? Ja, ik ben verliefd op een zuil, ringen in het gras, een witte constructie in de ruimte en een glazen paviljoen.

Een stukje verderop ligt Landgoed Voorlinden. Hier kan een droom waargemaakt worden. De droom van Joop van Caldenborgh, maar ook een droom van vele anderen. Een museum voor moderne en hedendaagse kunst  in een schitterende omgeving, dat de Caldic Collectie voor het publiek zal ontsluiten. Een collectie waar Joop van Caldenborgh al 40 jaar zijn ziel en zaligheid aan heeft gegeven, en die zijn gelijke in Nederland niet kent. Ik kan niet wachten. Want ik ben al eens eerder verliefd geworden, én gebleven. Ik zou zó graag de film van Sam Taylor-Wood terugzien, waar muzikanten op denkbeeldige instrumenten spelen. En de lichtprojectie van James Turell, dat rood verlichte vlak in die donkere kamer. Ik zag de kunstwerken in de expositie I Promise to love you in de Kunsthal in 2011. Ik viel er als een blok voor.

Mijn brief is af. Waarom ik nu toch een liefdesbrief heb geschreven? De vergunningen voor het nieuwe Museum Voorlinden zijn binnen, maar het draagvlak moet nog in kaart worden gebracht. Daarom doet het toekomstige museum een oproep: Verklaar de liefde aan Museum Voorlinden.  Dus stuur je liefdesverklaring, een brief of een kaartje. Op de Facebookpagina van Museum Voorlinden kun je ook je steun betuigen.

Postadres: Caldic Collectie, Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar.

Vergeet niet je naam, postadres en mailadres toe te voegen dan kunnen zij je op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

 

Hier een filmpje waarin architect Dirk-Jan Postel (Kraaijvanger architecten) laat zien hoe het nieuwe gebouw eruit gaan zien.

2 reacties op “Yes. I promise to love you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.