Kunstenaarsboeken in Meermanno

Meermanno
Fernand Léger/Paul Éluard – Liberté, j’ecris ton nom – Paris : Seghers, 1953

Prachtig uitgegeven kunstenaarsboeken die je zou willen vasthouden, voorzichtig in bladeren, aan ruiken. Ze staan en liggen veilig achter glas dus dat kan niet, maar wat is het een genot om naar te kijken! Museum Meermanno exposeert een geweldige verzameling kunstenaarsboeken van na 1950. Louise Bourgeois, Sol LeWitt, herman de vries, Ellsworth Kelly, James Turrell, Sjoerd Hofstra, met open mond schuif ik langs de vitrines. Ik wil hier wonen.

MeermannoIn het gedempte museumlicht zien ze eruit als archeologische vondsten. Het maakt ze nog meer bijzonder. Hoeveel zorg is hier niet aan besteed? Sol LeWitt is goed vertegenwoordigd in de expositie. Veel kleine uitgaves, vaak prachtig van kleur en schoonheid liggen in de vitrines, maar het  hoogtepunt is het in 1950 uitgegeven Complex Forms. De uitgeklapte pagina’s  laten een grandioze schakering van kleuren zien. Ook James Turrell heeft een vitrine waarin een aantal prachtige uitgaves liggen, en Ellsworth Kelly, Damien Hirst, Sjoerd Hofstra, het gaat maar door. Het is een overweldigende ervaring om in zalen rond te lopen waarin zoveel moois te zien is, dat met zoveel zorg en liefde is vervaardigd.

Meermanno

Veel kunstenaars uit de tweede helft van de vorige eeuw lieten boeken uitgeven als kunstwerk in oplage. Dat varieert van exclusieve uitgaves met een oplage van enkele exemplaren tot kunstenaars die het boek als middel zagen om een groot publiek te bereiken. Van die grote oplages zijn vaak slechts weinige exemplaren overgebleven. Het publiek was toen niet geïnteresseerd en de uitgever vernietigde de voorraad die lag te verstoffen. Nu zijn de enkele overgebleven exemplaren vaak gewilde verzamelaarsobjecten.  Museum Meermanno heeft van deze kunstenaarsboeken een prachtig overzicht gemaakt. Ga kijken, je hebt nog een week de tijd.

MeermannoOverigens, worden ook in deze tijd van internet en verminderde belangstelling voor het boek, nog steeds prachtige kunstenaarsboeken gemaakt. In Rotterdam heeft de winkel van Hans Walgenbach Art & Books een bijzondere verzameling boeken die door kunstenaars zijn vormgegeven. Nog steeds komen daar boeken bij zoals de boeken van Ellen Korth.

Van Picasso tot Sol LeWit t/m 13 juli in Museum Meermanno, Den Haag.

Eén reactie op “Kunstenaarsboeken in Meermanno

 1. Beste Morfo en John,

  terug van vakantie, na veel moois!, en dan bij blikvangen kijken.
  Weer goed, dank. Ik zag de foto van het kunstenaarsboek
  waarin op alle A4-pagina’s vierkantjes zijn uitgesneden.
  Ik ken het, hier gekocht, het is van Margit Rijnaard,
  2000-2003 – wilde dit melden,
  hartelijke groet, Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.