Kunst? Nada!

Studio Hoornbreker
Studio Hoornbreker

Nada van Dalen draait er niet omheen: wij wensen niet geconfronteerd te worden met losers. Alles moet glanzen van succes en op elke foto lachen we zonder dat we daar iets aan kunnen doen de werkelijkheid mooier dan ze is. Zoals een hond begint te kwispelen bij de stem van zijn baas. Op facebook zie je alleen maar leukigheid en feest en acteren we het geluk dat de reclame ons heeft beloofd. Nada zet de schijnwerper op die grote zwarte vlek in ons gezichtveld, maar een schijnwerper met de roze zachtheid van een mollige kindervuist.

Nada maakt mode. Maar dan volgens de regels van Nada, en die staan haaks op die van de modewereld. Haar anti-modeshow is opgenomen in een kas, en wordt gelopen door mensen die je op straat tegenkomt, niet door heupwiegende spillebeentjes. De acteurs lopen in witte sportsokken op foute sandalen omdat die sokken en sandalen fout zijn. Er wordt een religieus spel gespeeld met pornografische beelden die wij niet willen zien. Geen schone schijn, maar een duister kloppend dierlijk hart, warm en ongegeneerd.

Nada heeft ook het huisje gemaakt waarin de video wordt getoond met de anti-modeshow. Tropisch vogeltjeszand op de vloer, wit, plastic tuinmeubilair, roze muren en een roze tl-balk. Een kinky pashok gevuld met de tweekwartsbeat van de electrofunk op de tekst Nada uit een zilveren televisieset. De muren zijn ook volgeschreven met Nada, en tegen de buitenmuren staan de kledingrekjes met de kleding die geshowd wordt. Alles is te koop.

Aan de muren van de tentoonstelling quasireligieuze portretten van haar man Jan-Willem Ploegers, die als een Russisch-orthodoxe Raspoetin aan het kruis is geïconografeerd met verguldsel en al.

Deze incorrecte tentoonstelling glanst van gekte en originaliteit. Nada maakt dingen opzettelijk lelijk zoals een mooi pubermeisje haar haar afknipt uit boosheid om haar aantrekkelijkheid voor loerende mannen. Nada heeft karakter, en dat laat ze zien. Deze antikunst en antimode zou zomaar een hype kunnen worden. En zou dan zomaar kunnen worden nagevolgd tot in de jongerenafdeling van Vroom & Dreesmann. Maar evengoed gebeurt dat nooit, en dan zul je zelf naar de Hoornbreker Studio moeten om ooit de blinde vlek gezien te hebben die Nada ziet.

Maakt Nada kunst? Nada maakt Nada!

Nog tot 29 maart aan de Hoornbrekerstraat in Rotterdam. Ook al zo’n fantastische antistraat met tussen de garagebedrijven gekke winkeltjes voor lekker gekke mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.