In de schaduw van Viviane Sassen

Nergens kan een mens zich zo goed verbergen als in de schaduw van Viviane Sassen. Meestal fotografeert zij in Zuid-Afrika en Namibië. De zon staat daar hoog aan het firmament en het licht is verblindend scherp. Het contrast tussen de inktzwarte schaduwen en het zonlicht is niet te overbruggen voor een fotocamera.

raadselachtige schoonheid

Het resultaat is een inktzwarte schaduw zoals op de foto hierboven. Het is alsof de schaduw een hap uit het lichaam van de donkere man neemt en langzaam slokt het koele silhouet van de palm hem op. Het is van een raadselachtige schoonheid en je zou voor even in een schaduw van Viviane Sassen willen verdwijnen. Weg uit de hitte van het dagelijks bestaan en genieten van de relatieve koelte van het diepe zwart.

Umbra heet de tentoonstelling van fotografe Viviane Sassen in het Nederlands Fotomuseum. Zij kreeg de opdracht van het Fotomuseum het thema schaduw verder uit te diepen. De tentoonstelling begint met een projectie van woestijnlandschappen. De foto’s schuiven aan je voorbij en gaan, door een spiegeling, twee kanten op. Daarna kom je  ’through the looking glass’ in het parcours van de expositie terecht. Die begint in het donker met  gedichten van Maria Barnas die zij speciaal voor deze tentoonstelling schreef. In het helle licht van de grote zaal bestaat de expositie uit allerlei soorten afbeeldingen: Afdrukken, tekeningen, schetsen, groot, klein. Tezamen vormen ze één geheel waarin veel facetten van het werk van Viviane Sassen aan bod komen. Het laatste onderdeel van de  tentoonstelling is een serie foto’s die Viviane Sassen in de woestijn van Namibië maakte. Met behulp van spiegels en het rode woestijnzand componeerde zij een aantal abstracte beelden. Maar ook in deze abstractie blijft een zinderende gloed aanwezig. Toen ik de tentoonstelling verliet, knipperde ik met mijn ogen tegen de donkerte.

Umbra is t/m 1 juni te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Bij de tentoonstellimg is een publicatie verschenen met 11 foto’s van Sassen en 11 gedichten van Barnas. Een collectors item, want in een kleine oplage van 700 gedrukt. Verkrijgbaar via de webshop van het Fotomuseum.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.