Blessed Beyond Measure

Birgit Verwer - Blessed Beyond Measure - Mixed media 2012
Birgit Verwer – Blessed Beyond Measure – Mixed media 2012

In Livingstone Gallery staat een kapelletje met daarin een bidstoel waarop je kunt knielen en bidden. Als je daar geknield zit, met de handen devoot gevouwen, kijk je via een theaterspiegel naar jezelf, omkranst door een stralend licht. En niet onbelangrijk: Het kapelletje is gemaakt van grote witte oude-mannen-onderbroeken. Er staat een biechtstoeltje buiten het kapelletje. Hier is plaats voor degene die naar je zonden luistert en de macht heeft om die uit naam van God te vergeven. Deze installatie, met de titel Blessed Beyond Measure is gemaakt door Birgit Verwer en onderdeel van de gelijknamige expositie.

Verwer zet vraagtekens en uitroeptekens bij religie, de Kerk en in het bijzonder de Katholieke. Eerder schreef Blikvangen al over haar altaren. De spiegels spelen een grote, steeds terugkerende rol in haar werk. Teksten die je via de spiegels moet lezen geven stof tot nadenken. Een slimme manier om de beschouwer met zichzelf te confronteren en te dwingen tot contemplatie. Pas in de spiegel zie je de werkelijkheid. Ze past het toe in koffertjes, dozen en blikken, maar ook in deze installatie.

Knielend in het kapelletje, gemaakt van onderbroeken die verwijzen naar die almachtige mannen die de Kerk besturen, die jou je zonden kunnen vergeven maar daar zelf soms niet bepaald vrij van zijn, lees ik via de spiegel “Blessed Beyond Measure”. Ik kijk in de spiegel. Bijna zeg ik “Amen”.

Birgit Verwer: Blessed Beyond Measure , nog te zien tot 21 december bij Livingstone Gallery in Den Haag

 

 

Eén reactie op “Blessed Beyond Measure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.