Digitale lachspiegels

SM1
Somantics (2010) – Hellicar & Lewis

Wanneer je kunstliefhebbers gek wilt zien doen moet je naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Interactieve installaties van Hellicar & Lewis en Daan Roosegaarde zetten de museumbezoeker aan tot idioot gedrag. Geeft niets! Het is kunst!

Als een mystiek landschap van talloze lichtgevende wuivende stengels die reageren op onze bewegingen. Dune (2013) was eerder geïnstalleerd langs de Maas in Rotterdam, maar dat hebben we gemist. Deze versie is groter dan ooit beweert het Stedelijk. We geloven ze op hun woord. In een gang loop je tussen de van gerecycled kunststof en leds gemaakte rietkragen door. Ze reageren, worden donker, geven licht op een onvoorspelbare manier. Het lijkt willekeurig, maar is het niet.

Dan staan we in de ruimte met werk van het duo Hellicar & Lewis. Ook interactief maar anders. We steken onze handen in een kubus. Op een muur wordt de binnenkant van de kubus geprojecteerd. Een kleurige spiegelkamer waar onze handen als vingerige monsters om zich heen grijpen. Met een tweet naar @thehellocube zou je de projectie ‘naar je hand kunnen zetten.’ We twitteren maar zien niets. Toch een leuk ding die Hello Cube. Dag Cube, hello Feedback, een digitale lachspiegel. We zien onszelf gefragmenteerd terug. Dit daagt uit om gek te gaan doen. Bij ons wel tenminste, maar het is nog niets vergeleken met Somantics. Een andere installatie die is bedoeld om autistische kinderen zich bewust te laten worden van hun lichaam. Bij ons werkt het ook. Je ziet de vorm van je lichaam terug in een rudimentaire afbeelding. Maak je van jezelf een driehoek dan verschijnt er een driehoekige vorm. Sta je met iemand anders voor het scherm dan kunnen twee vormen één worden. Ook dit nodigt uit tot aanstellerij. Zoveel lol hebben we voor het laatst gehad met Sem en Zeno voor de X-Box. ‘John, als je nu op één been gaat staan. Ja nog een beetje naar rechts. Ja, en je armen nog iets verder.’ ‘Ja Morfo, zo goed?’ ‘Ja, zo is het leuk.’

Leuke expo en op de websites van Hellicar & Lewis en van Daan Roosegaarde staat meer info.

Touch and Tweet t/m 1 september in het Stedelijk Museum Amsterdam

2 reacties op “Digitale lachspiegels

  1. Dune heeft volgens mij enkele jaren een dijk langs de Maas bij het DWL-terrein De Esch gesierd. En voordien nog enkele weken in de voetgangstunnel van de Maastunnel gestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.