Blikverruiming bij Ja Natuurlijk

Zeger Reyers
Zeger Reyers – A Glance Through The Shades (bewustzijnsverruimende paddestoelen in lamellen)

“Ja Natuurlijk is niet vóór natuur en dus tegen techniek, maar laat de bezoeker zien hoe innovaties kunnen helpen bij de overgang naar een duurzame samenleving. In plaats van natuur en cultuur van elkaar te scheiden tonen kunstenaars de relaties tussen mens en omgeving”.

Een serieus thema dat veel mensen aanspreekt en in deze expositie door de deelnemers met verrassende, mooie, originele en vaak onverwacht grappige concepten is vormgegeven. De kunstmanifestatie Ja Natuurlijk staat nu in volle bloei. We waren hier ook in maart, toen de expositie net geopend was en we besloten terug te keren. Blij dat we dat hebben gedaan, want er is veel veranderd in die maanden. Het autokerkhof vóór het GEM is inmiddels volledig overgroeid, hoge grassen, bloemen, een kraai lijkt zich hier permanent gevestigd te hebben. In de tuin zoemen de bijen om onze oren, het wemelt boven de Honing Bank. Op het duin, in het bos, zijn de bouwsels van Refunc inmiddels omgeven door hoge brandnetels en bijna aan het oog onttrokken. We banen ons een weg door het dikke struikgewas naar de tent van Egied Simons, dat eigenlijk een camera obscura is en bewonderen in de tent het geprojecteerde bladerdak dat boven ons zachtjes beweegt. We voelen ons avontuurlijk, hier in de tuin van het Gemeentemuseum.

Binnen in het GEM gaat de expositie verder. Natuurlijk zien we opgezette dieren. Vooral het project van Roderick Hietbrink is hilarisch: Zijn vader plaatst zijn best gelukte opgezette beesten terug in de natuur. Hietbrink maakte hierover een film die je doet afvragen waarom die man dat doet. In één van de ramen van het GEM worden paddo’s gekweekt, een project van Zeger Reyers. Ze doen het goed in de zon achter het glas, je blikveld wordt bewustzijnsverruimend. We struinen door het museum en zien olievlekken van Ai Wei Wei, aangespoelde levensechte lijken van Roy Villevoye en foto’s van Erik Kessels met een speenvarkentje als stralend middelpunt. Het is een grote, veelomvattende, diverse tentoonstelling. De lijst van deelnemende kunstenaars is indrukwekkend en lang. We genieten.

Nog niet geweest? Ga dan deze zomervakantie alsnog kijken, en neem je kinderen mee. Blikvangen verdiept zich op het terras van Gember nog even in de Tour Map Neobiota van Tue Greenfort: Een wandeling door Den Haag langs de broedplaatsen van Halsbandparkieten in Den Haag. Wat tragisch komisch.

Ja Natuurlijk, GEM Den Haag, nog t/m 18 augustus.

Lijst deelnemende kunstenaars

Open hier een Bijenspaarrekening bij de Honing Bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.