Apocalypse Now! Hondsdagen in LhGWR

bulldoggklein
Dog, Star (2013) – Alexandra Crouwers

Ver weg achter de dichtgeplakte ramen ruist de stad. Het contrast is groot met de duistere wereld van Alexandra Crouwers. In de tentoonstelling I.M. Dog, Star die zij voor Liefhertje en de Grote Witte Reus inrichtte schijnt het bleke maanlicht.

Nadat ik de expo bekeken heb en bij LhGWR naar buiten loop, is het wennen aan het daglicht. Dit is de echte wereld, ja toch? Maar achter de geblindeerde ramen van LhGWR schuilt ook een wereld. Donker en onheilspellend, maar wat voor wereld is dat dan?

De wanden van een groot gedeelte van de expositieruimte worden in beslag genomen door geprojecteerde computeranimaties. Een brok materiaal (steen?) draait langzaam om zijn as. De oppervlakte is gekoloniseerd door kleine zilverkleurige organismen. Andere video’s lijken een portaal naar een andere wereld. Deuren schuiven open en je komt terecht in een ruimte waar een lichaam slap en gewichtloos hangt en langzaam draait. Veel van de video’s leiden je naar een ruimte, bijvoorbeeld een (slaap)kamer, waarin het beeld traag verschuift. Het perspectief verandert en je oriënteert je telkens opnieuw. Nooit krijg je grip op het beeld, je blijft vervreemd van de ruimte waar je naar kijkt. De sfeer is onheilspellend, elk moment kan het gebeuren …

De andere werken zijn een soort diorama’s. Van afstand lijken het slechts donkere vlakken, maar dichtbij openbaart zich een driedimensionale wereld. Sommige zijn stillevens vol symboliek en ook hier weer een apocalyptische dreiging. Dog, Star kijkt je zwart aan, in zijn blinde blik glinstert een ster.

I.M. Dog, Star verwijst naar de ster Sirius, de helderste ster uit het sterrenbeeld Grote Hond, maar het is ook de trouwe hond van Artemis in de Griekse mythologie. De oude Egyptenaren verbonden Sirius aan astrologische voorspellingen en nog steeds zijn er illuminati waarbij Sirius een belangrijke en een onheil voorspellende rol speelt. De tentoonstelling van Crouwers verwijst hiernaar en speelt met deze materie.

I.M. Dog, Star van Alexandra Crouwers t/m 12 mei in LhGWR, Stationsweg 137 Den Haag.

 

De video The Order of Volume I is nu niet bij LhGWR te zien, maar geeft wel een goede indruk van het hedendaagse werk van Alexandra Crouwers.

2 reacties op “Apocalypse Now! Hondsdagen in LhGWR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.