David Jablonowski

We hebben alle 50 kandidaten op de longlist van de Prix de Rome bekeken. Alleen bekeken. Want de kunst van deze kunstenaars doorgronden, dat neemt ontzettend veel tijd. Het werk is veel meer dan alleen een plaatje. Lappen tekst, theorieën en filosofieën begeleiden veelal de visuele creaties. Het is van die kunst die intrigeert en waarvan je weet : Hier moet ik even mijn best voor doen. Kunst waar je over na moet denken en als het je grijpt lang over na kunt blijven denken. Kunst die verder gaat dan mooi of leuk of aardig.

Eén van de kunstenaars waar Blikvangen naar blééf kijken toen de kandidaten één voor één gescand werden, eigenlijk onze favoriet: David Jablonowski, een charmante en intelligente kunstenaar. Hij werkt monumentaal en maakt gebruik van verschillende, uiteenlopende materialen. Allerlei soorten beelddragers en projectieapparatuur, gips, piepschuim, metalen platen en oude manuscripten. Spiegeling en reflectie, communicatie en informatie zijn terugkerende elementen.

Foto: GALERIE FONS WELTERS EN GALERIE LÜTTGENMEIJER. David Jablonowski, Multiple, Hardcopy (Desktop), 2011 afbeeldingen op aluminium, Heidelberg drukpers, draad.
Foto: GALERIE FONS WELTERS EN GALERIE LÜTTGENMEIJER. David Jablonowski, Multiple, Hardcopy (Desktop), 2011 afbeeldingen op aluminium, Heidelberg drukpers, draad.

Eind maart beslist een jury welke vier kunstenaars doorgaan naar de volgende ronde. Zij krijgen een werkbudget om nieuw werk te maken. In november wordt de winnaar bekend gemaakt. Hij/zij ontvangt 45.000 euro en een werkperiode in Rome.

De jury bestaat uit Kathleen Bühler (curator Kunstmuseum Bern), Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum Amsterdam), Nicoline van Harskamp (beeldend kunstenaar en winnaar Prix de Rome 2009), Navid Nuur (beeldend kunstenaar) en Domeniek Ruyters (hoofdredacteur Metropolis M). Voorzitter is Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

Filmpje waarin Jablonowski bij KunststofTV vertelt.

Filmpje waarin Ann Demeester in Avro Kunstuur vertelt over zijn werk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.