Efemeer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bring Jewels, Karla Black (2013)

‘U gaat hier rechtdoor, dan rechtsaf door de tentoonstelling Caillebotte, en aan het eind linksaf, door de deur.’ De kunstbewaker wist wie we bedoelden en waar het was, een klein hoera ontsnapte aan onze lippen. Over Caillebotte wellicht een andere keer, maar de kunst van Karla Black was waardoor we geprikkeld waren en wij ons naar het Gemeentemuseum hadden gespoed. Efemere kunst, wat niets anders betekent dan tijdelijk, vergankelijk werk, die in dit geval speciaal voor het Gemeentemuseum is vervaardigd. Gaat het daarna de prullenbak in? Nee toch! Toch afvalkunst! Nu het kunstwerk. De Projectenzaal werd door midden gedeeld door een aan elkaar geknoopte en geplakte lichte muur van cellofaan. Transparant, met gaten, maar zeer aanwezig in de voor dit kunstwerk te kleine ruimte. Hier en daar met kleurige accenten en voorzien van vaseline, gipspoeder en poedercoating (zoals het informatiebordje ons informeerde) deed het de zaal uit haar voegen barsten, maar wellicht is dit de bedoeling van de kunstenaar. Karla Black vindt interactie tussen kunstwerk en toeschouwer belangrijk. Hoe beleven we haar kunstwerk? We liepen er omheen en haalden maar eens diep adem door onze neuzen, want, zo hadden wij vernomen, er zou ook een bepaalde geur van dit kunstwerk uitgaan. Wij konden niets bespeuren, onze eet- en dranklust werd niet bedorven. Wel hingen aan een muur een aantal kleinere werken van Karla Black, maar we hadden moeite ons daarop te concentreren terwijl achter ons Bring Jewels om aandacht vroeg. Dat transparantie zo dwingend kan zijn. We hadden ons niet vergist in Karla Black en het deed ons erg verlangen naar meer, maar wel in een grotere ruimte.
(Nog t/m 24/4 in het Gemeentemuseum)

Eén reactie op “Efemeer

  1. Weer onderhoudend geschreven, zoals bijna alles op deze site. Mooi woord ook, efemeer.
    Geen abstract, nietszeggend kunstgeleuter, maar intelligente en goed beschreven indrukken.
    Applaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.