Kill Videodrome! Long live the New Flesh!

eye6
Televisie uit Videodrome(1983) – David Cronenberg

Videodrome van David Cronenberg uit 1983 was een grensverleggende film. Het absurde verhaal, de bizarre special effects en het paranoïde wereldbeeld van de regisseur zorgde ervoor dat ik in een geheel andere staat de bioscoop verliet dan toen ik hem betrad. De kreet “Kill Videodrome! Long live the new flesh!”, waarna acteur James Woods met een kogel een einde maakte aan zijn filmpersonage, galmde lang na in mijn hoofd. Wat was dit? Waar ging dit over? In Eye Amsterdam is een tentoonstelling te zien over het werk van David Cronenberg.

eye3Veel van de films van David Cronenbergs gaan over infecties, over virussen die het menselijk lichaam binnendringen en daar voor uitzonderlijke effecten zorgen. In Videodrome (1983) wordt met een televisiesignaal een signaal meegezonden waardoor in de hersenen een tumor ontstaat die voor hallucinaties zorgt . De film verlaat de realiteit om er niet meer terug te keren. Televisies komen tot leven en bij hoofdrolspeler James Woods ontstaat een soort opening in zijn buik waar videobanden in passen. Werkelijkheid en fantasie worden een onontwarbare kluwen. De bewoners van een flatgebouw in Shivers (1975) raken geïnfecteerd met een parasiet die hen verandert in seksverslaafden.  In Dead Ringers (1988) opereren tweelingbroers vrouwen aan onduidelijke interne mutaties. Daarvoor ontwikkelt een van hen een opmerkelijk instrumentarium.

alles handgemaakt en
uit het pre-computertijdperk

De kwetsbaarheid van het menselijk lichaam, de onweerstaanbare aantrekkingskracht van angst, de vrees voor virussen en parasieten, alle thema’s uit de films van David Cronenberg komen aan bod in de tentoonstelling in filminstituut Eye. Maar de tentoonstelling is ook leuk wanneer je nog nooit een film van Cronenberg gezien hebt. Zijn films worden er vertoond, maar wij waren het meest onder de indruk van de rekwisieten uit de films. De televisie uit Videodrome met de uitstulpende beeldbuis met daarin een hand met pistool, de bottenpistolen uit eXistenZ, de operatieset uit Dead Ringers; alles uit het pre-computertijdperk, handgemaakt. Op video wordt toegelicht hoe de rekwisieten zijn gemaakt en toegepast, maar de voorwerpen staan ook op zichzelf. Mooi gemaakte objecten die voortkomen uit het uitzonderlijke brein van David Cronenberg. De beelden van Cronenberg zijn af en toe wel heftig en tere kinderzieltjes kunnen gekwetst worden, maar kidskunstkenner Sem (11) was niet uit het veld geslagen door de ‘gore’ van Cronenberg, eerder gefascineerd. Hij verbaasde zich over de mysterieuze objecten in de vitrines en raakte geïntrigeerd door de video’s waarop de ‘special effects’ werden uitgelegd. ‘Zonder computer?’ ‘Ja, zonder computer.’

David Cronenberg – The exhibition t/m 14 september in Eye Amsterdam

Eén reactie op “Kill Videodrome! Long live the New Flesh!

  1. Hi, I would like to be allowed to freely use few pics (even in small size or black and white) for a french book about studies dealing of fantastic movies, the beautiful ones you made about Cronenberg exhibition at Amsterdam : The Fly’s telepode, the Shivers’ parasite… Of course I will give to you full aknowledment. Please, could you say to me if you could be rather nice to help me to have these few photos related to these movies? Gratefully.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.