Stad op de 37ste

37ste1

In de galerie met het mooiste uitzicht van Nederland, Wallgallery staat het kunstwerk In mijn huis woont een stad van Tanneke Barendregt. Keramieken en houten huizen vormen een kleine stad in het appartement op de 37ste verdieping van The Red Apple.  De straten van het kunstwerk lopen door in de straten, lanen, singels van Rotterdam dat zich als een weids panorama achter het werk uitstrekt.

Boompje, huis, zwart

We duiken de straten en pleinen in van de stad van Tanneke Barendregt. Wat van afstand misschien iets blokkendozerigs heeft, blijkt dichtbij gevarieerd en in detail heel verschillend te zijn. ‘Ik heb deze huisvormen over een lange periode gemaakt, tientallen jaren, en ze zijn allemaal anders. In vorm, maar ook in houtsoort verschillen ze van elkaar,’ zegt Tanneke terwijl ze mij aanmoedigt een interpretatie van haar werk te geven. Sommige van de blokken zijn geverfd, andere juist ruw en op een paar staat met kistletters een woord of letter geschreven. Boompje, huis, zwart zijn woorden die ik zie staan. Het onderscheid tussen keramiek en hout is nauwelijks te zien valt mij op. Ik zie een soort pleintje, identieke huizen die los van elkaar staan, andere juist strak in het gelid of als solide blok. Het zijn geen huizen maar mensen, individuen. ‘Iedereen leeft in de stad in zijn eigen stad’, staat in de begeleidende tekst. Iedereen eigent zich de stad toe op zijn of haar manier en dit is de stad die Tanneke Barendregt zich heeft toegeëigend.

 

 

37steIn het werk van Tanneke Barendregt is het thema ‘de mens en zijn omgeving’ te herkennen. In haar beelden, tekeningen, aquarellen en schilderijen zijn mensen vaak teruggebracht tot silhouetten en anonieme figuren. Dat is met de huizen en gebouwen in In mijn huis woont een stad ook gebeurd. Het zijn vormen die het silhouet hebben van een huis en samen zijn ze de skyline van een stad. Wanneer je dichterbij komt valt dit beeld uiteen in ruwe gedaantes die wat rommelig geordend zijn en allemaal andere kenmerken hebben. Bij een aantal zijn de afdrukken van de cirkelzaag goed te zien, andere zijn juist glad geschuurd of is er een kleur aangebracht. In het appartement staan nog twee opstellingen. Ze zijn als kleine buitenwijken op enige afstand van het grote werk op een tafel en een sokkel geplaatst. En steeds dwaalt je blik weer af naar het panorama op de achtergrond. Geen betere plek voor dit kunstwerk dan hier op de 37ste verdieping.

In mijn huis woont een stad van Tanneke Barendregt is t/m 4 mei te zien in Wallgallery. Wanneer je het werk van Tanneke Barendregt wilt bekijken, kan je een afspraak maken met  michel@occupyingspace.com of met tannekebarendregt@hetnet.nl.

Eén reactie op “Stad op de 37ste

  1. Inderdaad een prachtige wisselwerking tussen de stad buiten en de stad binnen. Mooi!
    Je kan er eindeloos naar blijven kijken en ziet dan hoe langer hoe meer. Zowel binnen als buiten. Verrassend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.