Wauw

Malou Cohen - Skyline - oase,nietjes,speldjes - foto: Malou Cohen
Malou Cohen – Skyline – oase,nietjes,speldjes – foto: Malou Cohen

Het zal een nieuwe tendens zijn, in elk geval worden wij er vrolijk van: winkeltjes die zomaar ineens in een straat opduiken en waarvan het in eerste instantie niet helemaal duidelijk is wat ze nou verkopen. Een combinatie van kunst, design en leuke spullen. Vaak met een groen randje, een beetje eco en vooral handgemaakt. In de Piet Heinstraat in het Zeeheldenkwartier in Den Haag zit ook zo’n winkeltje en het heet Wauw: Wild And Unique Warehouse.

Ik kom aanfietsen en speur de straat af. Ik fiets wel vaker door deze straat, maar Wauw had ik nooit gezien. Ik zie nummer 57. Er staat een gepot kerstboompje voor de deur en ik zie veel planten. Ik snap nu waarom ik niet eerder naar binnen was gegaan. Ik heb nou eenmaal niks met planten.  Ik stap af.

WauwBinnen is het knus en een gezellige warboel, een mix van handgemaakte spullen, vintage, hebbedingetjes, stempels, oude kastjes en oude ansichtkaarten.  En ja, ook plantjes. Een wand wordt in beslag genomen door een  grote kast met kleine objekten.  Het zijn handgemaakte kunstwerkjes van verschillende kunstenaars. Nee, het is geen plantenzaak. Het is een beetje-van-alles-wat winkeltje met daarin gevestigd een mini-galerie. Het zijn betaalbare kunstwerkjes. Ik zie steentjes met daarop minuscule poppetjes. Ze genieten van hun uitzicht. Leuk. Ze blijken gemaakt door Malou Cohen. Ik ken haar niet, maar vraag me wel af wat ze nog meer maakt. Thuis even googelen.

Malou Cohen - Het Gebouw - foto: Malou CohenMalou Cohen maakt landschappen. Op waardeloos materiaal bouwt zij een wereld. Op een steentje bouwt ze een stad, een huis, er staat een eenzame boom of ze laat mensen zien die de top van de berg hebben gehaald en genieten van hun uitzicht. Een microwereld waarin je je eigen verhaal kunt bedenken.  Ze maakt niet alleen sculpturen, maar ook tekeningen en collages waarin zij je op eenzelfde manier meeneemt naar een andere wereld. Ze tekent klein maar ook hier krijg je een gevoel van ruimtelijkheid, een andere, grotere wereld op microniveau.

Een winkel vol verhalen

Zo’n winkel is een goed idee en kunstenaars en vormgevers vinden opnieuw een manier om hun werk onder de aandacht te brengen. Een steentje van Malou, je koopt het makkelijk, voor jezelf of voor een ander. Je googelt de maker en komt erachter wat voor werk zij nog meer maken. De kunstwerkjes in Wauw zijn een lokkertje, je krijgt zin in meer.

Ik praat even met één van de twee zussen die deze winkel opgericht hebben. Nina vertelt dat ze al bijna een jaar geleden geopend zijn. En ja, de planten, die hebben een apart verhaal en verhuizen binnenkort naar achter in de winkel, en naar de tuin. Om verwarring te voorkomen. Wauw: een winkel vol verhalen.

Wauw. Wild And Unique Warehouse, Piet Heinstraat 57 Den Haag

Eén reactie op “Wauw

  1. Geweldige aanwinst voor de Piet Heinstraat. De gezusters Kraus zijn bevlogen, energiek en heerlijk positief ingesteld. Een bezoek aan dit charmante rariteitenkabinet is verfrissend en doet goed als je even de zinnen wil verzetten. Perfecte plek om een bijzonder cadeautje te scoren (eventueel aan jezelf)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.