Een huisje van Graham

Dan Graham - fietsenstalling Den Haag
Dan Graham – bewakershuisje in de serie Fiets&Stal Den Haag

In onze speurtocht op internet over het werk van Dan Graham in Nederland stuitten wij op een door ons vergeten fietsenstalling in Den Haag. Een glazen huisje van Dan Graham, zomaar midden in het centrum van Den Haag. Stomverbaasd keken wij elkaar aan. Waar staat dat ding dan? We sprongen op de fiets, de aanwijzing opvolgend: het huisje zou op de Prinsengracht moeten staan,  ongeveer voor het Paard van Troje. En ja, daar stond het. We liepen er omheen. Het ding is verwaarloosd, beplakt met posters. Het gebroken glas weerspiegelt onze beteuterde gezichten. Hoe kon dit gebeuren?

We duiken er in. Dit huisje blijkt onderdeel te zijn van project Fiets&Stal dat een samenwerking was tussen Stroom Den Haag, Biesieklette en de gemeente Den Haag. Tussen 2000 en 2008 zijn er tien huisjes gemaakt door kunstenaars en architecten, onder andere door Atelier van Lieshout en DUMoffice.

functionele kunstwerken

Verspreid door Den Haag verschenen deze functionele kunstwerken, die dienden als bewakershuisjes voor de beveiligde fietsenstallingen van Biesieklette. Een verrijking voor de stad. We ontdekken dat er inmiddels gesleept is met de huisjes en dat een aantal een andere locatie heeft gekregen of daar nog op wacht.

Het glazen huisje van Graham staat er sinds 2008, het was de laatste in de serie. Wat ging er mis? Een kunstwerk van een vooraanstaand kunstenaar is zes jaar na oplevering vervallen en verwaarloosd. Dat vinden wij vreemd.

De gedachte was dat er goed gebruik zou worden gemaakt van deze fietsenstalling, gelokaliseerd tussen Het Paard van Troje en het Koorenhuis die veel bezoekers trekken. Maar het huisje staat op een middenberm, ingeklemd tussen twee drukke straten. Als fietser moest je dan wel eerst die straat oversteken en dat bleek voor de meesten toch teveel moeite. En wellicht was het huisje niet zo functioneel als de bedoeling was? We weten dat er een klimaatbeheersingssysteem is geweest, maar we kunnen ons voorstellen dat het op een zonnige dag een beetje benauwd werd daarbinnen. Al met al  was het een leuk idee, maar slaagde het niet. Jammer.

De vraag is nu natuurlijk wat er met het huisje gaat gebeuren.  In 2011 werd nog overwogen het te plaatsen achter de Bijenkorf, waar een nieuwe fietsenstalling gerealiseerd wordt, maar daar komt waarschijnlijk het huisje van DUMoffice . Wij hopen natuurlijk dat het huisje van Graham alsnog een mooie nieuwe bestemming krijgt. Het is een (functioneel) kunstwerk, dat gooi je toch niet zomaar op de schroothoop. Binnenkort start de herinrichting van de Haagse binnenstad. De Grote Marktstraat gaat op de schop. Wij zijn benieuwd of het huisje daar een plekje krijgt en in ere hersteld wordt. Want het is toch een kunstwerk van Dan Graham, zomaar in de Haagse binnenstad.

Eén reactie op “Een huisje van Graham

  1. Wist niet dat het ontworpen was door Graham ken hem ook niet. zijn naam voegt voor mij geen meerwaarde aan dit huisje De locatie is gekozen door een ambtenaar die met dartpijlen aan het gooien was. Iemand die nadenkt plaatst daar zoiets niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.