Coolsingel

han
Han Hoogerbrugge – Dow Jones II

De Rotterdamse Champs Elysees gaat steeds meer op een boulevard van gesneuvelde dromen lijken. Net nu de stad bij de New York Times en The Rough Guide in de top tien staat van ‘places to be’ in 2014, is de Coolsingel een bouwput en een straat vol leegstand. Gelukkig hebben we Sculpture International Rotterdam die met Eerbetoon aan een avenue de Coolsingel na zonsondergang heeft omgetoverd tot een boulevard vol video art.

Het geeft dynamiek aan de straat. De animatieloop Dow Jones II van Han Hoogerbrugge in de Aert van Nesstraat  lijkt een commentaar te geven op het jachtige straatbeeld. Terwijl het verkeer naar links rijdt, rennen de cartoonfiguren in een chaotische parade precies de andere richting uit. Jullie rijden verkeerd! Het feest is de ándere kant op. Welk feest? Tsja … zelf komen ze geen meter vooruit. Eerbetoon aan een avenue levert dit soort prachtige beelden op.

Nog zo een. Schuin aan de overkant draait de video EMMDM van Erik van Lieshout . Op straatniveau schrobben werknemers van McDonald’s de stoep schoon. Daarboven, onder de dakrand en het logo rijden twee personen in een auto met op hun hoofd een kartonnen doos. Even later ontrolt zich een chaotisch verhaal zoals alleen Erik van Lieshout dat kan verzinnen. Het contrast tussen wat zich achter de gevel van de Mac afspeelt en het verhaal op de gevel lijkt groot. Maar kijk uit, de gekte van Van Lieshout is niet ver weg. Zeker niet bij McDonald’s.

Van ons mag het nog wel

even een bouwput blijven

Rotterdam is nooit af. Altijd moet je ergens over planken lopen, kan je niet verder, zat er een winkel die er niet meer zit. Geeft niet,  zo gaat dat in Rotterdam. Hier wordt nu eenmaal wat makkelijker gesloopt dan in de rest van het land, maar ook wat makkelijker en (meestal) mooier en avontuurlijker gebouwd dan in de andere Nederlandse steden. De Coolsingel gaat op de schop en ligt er wat treurig bij. Het lege pand van de Slegte, de bouwput op de hoek tegenover het Hilton Hotel, het Hilton zelf ziet er ook niet al te florissant uit.  Aan de overkant van de fontein staat het voormalige Shellkantoor leeg te zijn. Maar er wordt aan gewerkt. Vanaf eind 2014 kunnen we weer eten, drinken & winkelen op de Coolsingel. Gelukkig, wij maakten ons al ongerust 227px-Ironieteken Maar van ons mag het eerlijk gezegd nog wel even een bouwput blijven, want in de tussentijd heeft Sculpture International Rotterdam deze avenue opgefrist met een collectie videowerken die de moeite waard is.  Wij noemden al twee voorbeelden van Nederlandse kunstenaars maar het is een internationale groep die ons van zonsondergang tot het ochtendgloren, van het Hofplein tot aan het Churchillplein verblijden met hun werk.  Dertien videowerken van onder anderen Catherine Yass, Klara Liden en Mark Lewis zijn op verschillende locaties langs de Coolsingel geïnstalleerd. Naast de beeldengalerij die de Coolsingel rijk is, kunnen we nu ’s avonds wanneer we hond uitlaten, ’s nachts  wanneer we niet kunnen slapen, ’s ochtends vroeg wanneer we net uit de kroeg komen of naar ons werk gaan voor even deze werkelijkheid verlaten en bijvoorbeeld de video Sometimes making something leads to nothing van Francis Alys bekijken. Een voorproefje:

Eerbetoon aan een avenue t/m 9 februari op verschillende locaties op de Coolsingel, Rotterdam. Op vrijdag 17, 24 en 31 januari en op 7 februari zijn er speciale wandelingen langs de werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.