Me, myself & I

Nest - Narcissistic Tendencies
V & B – Delusions of Grandeur (Self-portrait as Top Talents)

Het kostte enige moeite voordat we ons ego opzij hadden gezet. Nadat we nog eens goed in de spiegel hadden gekeken bezochten we de tentoonstelling Narcissistic Tendencies. Daar spiegelden we ons in de wereld van de kunstenaar die zichzelf centraal zet. Die kunstenaar gaf ons af en toe een knipoog.

Nog even en het woord objectief verdwijnt uit Van Dale Woordenboek. Lang, heel lang geleden dachten de mensen dat er zoiets bestond als een objectieve weergave. Tegenwoordig leven we in een wereld waar alles subjectief en interpretatie is. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid. Sterker nog: Iedereen heeft daar recht op. In de kunst is dat al veel langer aan de gang. Zo hoort dat ook, die loopt vooruit. Voor de tentoonstellingsruimte van Nest stelde installatie- en mediakunstenaar Eelco van der Lingen, in samenwerking met Puck Verkade, Narcissistic Tendencies samen. Hierin wordt zichtbaar gemaakt hoe een aantal hedendaagse kunstenaars met dit narcisme omgaat en tot een kunstwerk komt. Dit levert een mooi spel op tussen toeschouwer, kunstenaar, kunstwerk en werkelijkheid.

We zien Guido van der Werve uitgeput op de top van de berg Aconcagua. Uitgeput maar nog in staat om van zichzelf een foto te maken. De tweeling Liesbeth en Angelique Raeven gaat elkaar in het water met verbijsterende heftigheid te lijf, maar leggen dat wel vast op film. Puck Verkade’s nieuwe werk Persona bestaat uit twee schermen waarop zij afwisselend en soms tegelijkertijd een ontmoeting van haarzelf met haar vader laat zien. Afwisselend komen ze aan het woord. Niet haar vader, maar de kunstenaar geeft zich uiteindelijk bloot. Er staat een opmerkelijke installatie van het duo V&B. In Delusions of Grandeur nemen ze zichzelf als trendsetters niet al te serieus. Het onafscheidelijke duo Gil & Moti hebben alcoholist en grafitti-artist Tommy onderwerp gemaakt van hun kunstwerk. Het kunstenaarsduo is zéér aanwezig op de achtergrond. Philip Akkerman heeft inmiddels ruim 2500 zelfportretten gemaakt. Bij Nest hangen er ‘slechts’ twaalf. En in zijn installatie stoeit Feiko Beckers met meubilair en denkt na over zijn leven. Zo zijn alle kunstwerken bij Nest een werkelijkheid gefilterd door het ego van de kunstenaar. En wij interpreteren dat dan weer. Het houdt ook nooit op. Wij werden zeer geboeid door dit spel en vergaten bijna onszelf. Thuisgekomen keken we weer in de spiegel en gelukkig daar was hij weer: ons ego.

Narcissistic Tendencies t/m 10 november bij Nest.

Deelnemende kunstenaars: Philip Akkerman, V&B, Gil en Moti, Puck Verkade, L.A. Raeven, Feiko Beckers, Guido van der Werve.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.