Een hangmat en een skatebaan

Sem en Zeno als testers van de speurtocht bij Witte de With
Sem en Zeno als testers van de speurtocht bij Witte de With (foto: Witte de With)

Op een dag kregen KidsKunstKenners Sem &Zeno een mailtje van Yoeri Meessen, curator bij Witte de With in Rotterdam. Of de heren bereid zouden zijn de speurtocht, speciaal ontwikkeld voor het Rotterdams Jeugd Vakantiepaspoort  te testen. “Tuurlijk” riepen de jongens toen wij de boodschap doorgaven. Dus togen wij afgelopen dinsdag per skateboard naar de Witte de Withstraat.

Na een hartelijk ontvangst door Yoeri en Hannah (de skateboards werden voorlopig even in de garderobe gestald) werd aan de kinderen uitgelegd wat de bedoeling was. Yoeri vertelde dat je de wereld op verschillende manieren kunt bekijken, bijvoorbeeld op zijn kop. Dan ziet alles er ineens heel anders uit. Vooral kunstenaars zijn daar goed in. En daar ging deze tentoonstelling dan ook over: “The World Turned Inside Out”. Met behulp van een wereldkaart, met denk- en doe-vragen, gingen de kinderen zelf op ontdekkingsreis.

Gewapend met de kaart en een emmer stiften speurden zij naar een blauwe wereldbol, ontdekten een mooi masker en testten zij hoe lang ze hun adem konden inhouden. Ze zwerfden van zaal naar zaal, van de ene wereld naar een andere, van Afghanistan naar Bali. De fantasie sprong op hol toen gevraagd werd om, naar aanleiding van het kunstwerk van Jennifer Wen Ma, zelf je paradijs te tekenen. Palmbomen, hangmatten, surfplanken en skatebanen vulden gestaag de wereldkaarten.

Yoeri nam na afloop hun bevindingen door. Vonden ze het een  leuke speurtocht, en wat kon beter? ” Super!Leuk!” zeiden de jongens. Geen minpuntjes? Nee, ja toch: ” Andere viltstiften, dunnere”. Op het terrasje van Sijf op de Oude Binnenweg bekeken de jongens nog eens hun kaarten. Dik tevreden. We vroegen of ze zin hadden in nog meer kunst. Of dat dit genoeg was? Een kwartier later zaten we op de boot, op weg naar de expo XXXL in de Onderzeebootloods.

Moderne kunst. Moeilijk en ingewikkeld? Nee hoor. Gewoon de speurtocht van Yoeri doen in Witte de With en een nieuwe wereld gaat open. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Expositie The World Turned Inside Out bij Witte de With Center for Contemporary Art, tot 18 augustus

Blikvangen over Jennifer Wen Ma

XXXL Painting in de Onderzeebootloods, tot 30 september

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.