Marit Dik in De Witte Slagerij

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marit Dik – Waken

Waar vroeger het vlees lag uitgestald, hangt nu kunst te kijk. Vrij Kunstpodium De Witte Slagerij is sinds juli vorig jaar het decor voor kunst in Rotterdam Crooswijk. Aan de wit betegelde muren komen de kleine scenes in 3D van Marit Dik uitstekend tot hun recht.

Toen Marit Dik vorig jaar in Leipzig verbleef, raakte ze gefascineerd door het gebouw waar ze woonde en werkte. De ruimtes, de ramen, de sfeer, de mensen in het pand zijn de grondstof voor veel van de diorama’s die bij De Witte Slagerij te zien zijn. Ze construeerde haar 3D-collages met behulp van de foto’s die ze in Leipzig maakte. Ze verknipte ze en met behulp van andere eenvoudige materialen, zoals karton, creëerde ze de kleine ruimtes die hier te zien zijn. Het lukt haar de sfeer en het licht te vangen. Zoom in en je staat voor een liftdeur van een industrieel pand. Kaal met wat rondslingerende of vergeten spullen op de grond. Een tas wacht op haar eigenaar. In veel van de diorama’s (maar ook in de schilderijen van Marit Dik, waarvan er hier één te zien is) zie je meisjes aan het eind van hun pubertijd. Ze lijken wat leeg en kijken je uitdagend aan. Mooi en klaar om met een heel leven gevuld te worden. Het is wonderlijk om te zien dat Marit Dik er telkens in slaagt een scene te maken die filmisch is, een ‘still’. Door de dieptewerking nodigen ze je uit om dichterbij te komen en dat moet je beslist doen. Vandaag is je laatste kans.

Vandaag zondag 12 mei heb je de mogelijkheid om tussen twee en vijf uur ’s middags het werk van Marit Dik te gaan bekijken bij De Witte Slagerij, Rakstraat nr 2 & 4A in Rotterdam. (De kunstenaar is aanwezig)

Eén reactie op “Marit Dik in De Witte Slagerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.