Anthon Beeke: Het gezicht van de KunstRai

Affiche Kunstrai 2013 - Anthon Beeke
Affiche KunstRai 2013 – Anthon Beeke

De KunstRai komt er weer aan. De tweede editie sinds de wedergeboorte. Na roerige jaren met naamsveranderingen, wisselende directeuren en concepten is de KunstRai terug naar waar en wat het ooit was: Een nationale, niet te grote beurs in de tweede week van mei in de Rai in Amsterdam. Back to Basics.

Oók terug naar de man die de KunstRai een duidelijk smoel gaf: Anthon Beeke. De ontwerper van de affiches die iedere keer weer spraakmakend waren. Affiches die vragen opriepen, mensen nieuwsgierig maakten. En vooral opvielen als Het Gezicht Van De KunstRai. Het leukste was, en is nu ook weer, de vraag ‘WIE IS HET?’ En wat betekent het? Anthon Beeke kiest ieder jaar voor een bekend persoon uit de kunstwereld wiens gezicht ‘bewerkt’ wordt tot of met een masker en lang anoniem blijft.

Eén van de spraakmakendste affiches was die uit 1998: Een gezicht in verband gewikkeld, besmeurd met bloed. Rudi Fuchs, destijds directeur van het Stedelijk, was het gezicht van deze KunstRai. Het toegetakelde gezicht van Fuchs verwees naar het (tweede) vernielde schilderij van Barnett Newman Cathedra in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1997. Rudi Fuchs was er kapot van. De blauwe en gele pleisters verwezen naar het dáárvoor vernielde schilderij van Newman Who’s afraid of red, yellow  and blue. De ontroerendste in de serie posters was die van de Benno Premsela. Hij was op dat moment al stervende en liet zich hier voor het eerst (en voor het laatst) in zijn leven schminken. Als een boze clown. Dat jaar, 1997, was de Victorie Boogie Woogie voor het spectaculaire bedrag van 82 miljoen gulden aangekocht. Daar was niet iedereen blij mee. Dit jaar zien we twee blauwe ogen, rood haar, gevangen in een rood gehaakt kleedje. Guess who.

KunstRai 2013: 15 -20 mei, Rai Amsterdam

Klik hier als je de bewogen geschiedenis van de KunstRai nog eens na wilt lezen.

Klik hier om de geweldige documentaire van Guus van Waveren Anthon Beeke: Van slagerjongen tot grafisch ontwerper bij Avro Close Up te bekijken.

 

 

3 reacties op “Anthon Beeke: Het gezicht van de KunstRai

  1. Iemand een idee waar deze oude kunstrai posters te koop zijn? 96,97,98 en 01 heb ik al. Andere jaargangen zou ik graag ook hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.