DordtYart werkt

Zaterdag 13 april werd het seizoen 2013 van DordtYart geopend met veel kabaal en liefde.

Citaat uit de folder:

In de voormalige hal van de machinefabriek wordt weer gewerkt en kunst getoond door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zij worden geassisteerd door jongeren die op deze locatie leerwerkervaring opdoen. DordtYart kent tevens een Artist-in-Residence programma waarbij tien buitenlandse kunstenaars research doen. Zo komt de sfeer van een bedrijvige werkgemeenschap tot leven. De kunstwerken hebben een sterke band met techniek en wetenschap.

En dat is precies wat DordtYart is. De Biesboschhal is een werkhal waar je niet goed weet wie nu kunstenaar is of bezoeker. Af en toe klinkt ergens in de hal een hoop geraas van een machine. Je weet ook niet zeker of daar nu echt wordt gewerkt of dat daar een kunstwerk aan de gang is gebracht. Je maakt eens een praatje met deze of gene, je kijkt eens goed naar een ingenieus geluidsapparaat om te zien hoe het werkt, of gaat er eens lekker voor zitten in Blind Spot III van Roland Schimmel.

In de Biesboschhal wordt met veel liefde en plezier gewerkt aan kunst. Speels, maar geen flauwekul. Serieus werk gemaakt van serieus spul, zoals blokken hout, zware metalen pijpen, licht, lucht en trillingen. Veel kunst is dan ook niet af, maar wordt ter plekke gebouwd, zoals de klankbodem van vurenhout, staal en canvas van Dré Wapenaar die in september af moet zijn. Dan wordt daarin een concert gegeven met muziek van Joep Franssens. Ander werk (van onder meer Daria Lazzaretto) laat met veel tumult weten dat het al lang af is en springlevend. Geraas dat met kennelijk plezier door de Biesboschhal tuimelt, de echo van de diesels en slijptollen van weleer.

Heb ik De pasta sauna van Marije Vogelzang nog niet genoemd? Of de zolderverdieping waar de samensteller van de expositie daar -Zsa-Zsa Eyck- je persoonlijk verhalen vertelt over de romantiek achter de grafittischilderwerken van Paul Beumer? Of de imposante Klankkaatser van Hans van Koolwijk? Nee? Het is ook teveel om hier te noemen. Er zit maar één ding op: zelf gaan.

Eén reactie op “DordtYart werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.