Mysterieuze verhalen van de verbeelding

ramone1

In Galerie Joey Ramone in Rotterdam zit een gat in de muur. Door dat gat kan ik een deel van een installatie van Thijs Ebbe Fokkens zien. Ik zou als Alice in de wereld van Thijs Ebbe Fokkens willen vallen om te kunnen kijken wat daar gaande is, maar het gat is te klein.

Een hoger plan

De foto’s en tekeningen die bij Galerie Joey Ramone hangen, laten zien hoe Thijs Ebbe Fokkens zijn verhalen maakt. Het is een kijkje in de keuken van zijn fantasie. Het zijn tekeningen van mannen die met grote projecten bezig zijn. Mannen met bivakmutsen op. Het lijken de plaatjes van een graphic novel, maar Thijs Ebbe Fokkens gaat verder. Hij tilt zijn fantasie op een hoger plan Op de expo is een maquette te zien waar in het klein een gebogen straal licht zich door een laag aarde boort. Of was het daar al, en heeft Thijs Ebbe Fokkens het uitgegraven?

Foto’s laten een volgende stap zien. Het lijkt een laboratoriumopstelling tramone2e zijn, een experimentele opstelling, men kan licht buigen. Een man voor in het beeld kijkt naar de lichtgevende cirkel alsof hij het is die deze magie heeft voor elkaar heeft gekregen.  Ik mag bij Joey Ramone een houten trapje op en kan door een gat in de muur gluren naar deze geheimzinnige wereld. Ik zou door het gat willen kruipen, in het konijnenhol, maar het gat is te klein, ik ben te groot. De vragen blijven onbeantwoord. Wat is daar gaande?

ramone3Het werk van Thijs Ebbe Fokkens zag ik voor het eerst tijdens de Art Rotterdam Week in 2014 en wat later bij Stroom in Den Haag. Wat boeit mij zo aan zijn werk? Waarom prikkelt dit mijn verbeelding? Het komt ook omdat de kunstenaar een gedeelte van de illusie zelf doorprikt. In een andere ruimte van de galerie zie ik hoe de installatie aan de andere kant van het gat in de muur is opgebouwd. Maar de cirkel van licht loopt wel door en kennelijk is Thijs Ebbe Fokkens nog bezig. Overal ligt hout en ik zie een begin van een nieuw staketsel. Waar is dat dan weer voor? De illusie wordt doorgeprikt en een nieuwe begint.

Acting on Impasse van Thijs Ebbe Fokkens t/m 11 juli in Galerie Joey Ramone

ramone4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.