Op Zuid – Leo Vroman

vroman1

De rustige Charloisse Kerksingel verlatend, fietste ik de Gouwstraat in. Daar op nummer 15 zit Walgenbach Art & Books. Een winkel vol prachtige kunstenaars- en kunstboeken. Ook een galerie waar zaterdagmiddag een kleine tentoonstelling met tekeningen van Leo Vroman werd geopend.

vroman2Leo Vroman, dichter, bioloog, beeldend kunstenaar stierf in februari vorig jaar in Fort Worth Texas, bijna een eeuw oud. Met zijn speelse geest dichtte hij, deed wetenschappelijk onderzoek naar het stollingsproces van bloed, en tekende, veel. Er bestaat een prachtige uitgave waarin tekeningen zijn opgenomen van zijn schetsboek waarin hij elke dag, wanneer hij in New York met de subway naar de universiteit reisde, een tekening maakte. Vreemde surrealistische tekeningen vol humor en zelfspot, zwart en schrijnend.

Uit de nalatenschap van Martin Mooij, oprichter van Poetry International, is bij Walgenbach Art & Books een kleine verzameling tekeningen van de hand van Leo Vroman te zien.  Aangevuld met een werk van  Pam Emmerik over Vroman, enkele foto’s en uitgaven van boeken waarin de tekeningen van Vroman zijn opgenomen. Florimond Wassenaar, van de Dichtkunstkrant, sprak een woord en droeg enkele gedichten van Vroman en van eigen hand voor. En er werd een glas geheven, meerdere. Met de gestolde Leo Vroman aan de muur. Klein en fijn.

Ik liet na enige tijd het gedruis voor wat het was en stapte op de fiets. Verder, al maar verder, Zuid in.

De tekeningen van Leo Vroman zijn t/m 28 juni te zien (en te koop) bij Walgenbach Art & Books.

vroman3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.