Geplooide lucht – Sjoerd Knibbeler

lief3
Sjoerd Knibbeler – Current Studies, Current Study #2

Hoe maak je het onzichtbare zichtbaar? Wind zie je niet, je voelt het, je ziet het effect. Toch is het fotograaf Sjoerd Knibbeler gelukt om de wind te vangen in een aantal foto’s en video’s. Die zijn te zien bij LhGWR in Den Haag in de expositie Digging up clouds.

lief2Ik ben geen groot liefhebber van origami, maar voor de vouwkunst van Sjoerd Knibbeler maak ik graag een uitzondering. De papieren modellen van vliegtuigen die in werkelijkheid de tekentafel  nooit zijn ontstegen, zijn buitengewoon ingenieus. Bij LhGWR zijn deze gecompliceerd gevouwen vliegtuigjes te zien op dia in een lichtbox en geprojecteerd in een soort lichtvanger. Lucht, wind, hoe bedwing je het? De papieren vliegtuigjes zijn slechts een onderdeel van een serie foto’s die niet alleen heel mooi is, maar mij in elk geval een gevoel gaven van kracht en sierlijkheid. Op twee video’s zie ik een man ‘vliegtuigje spelen’. Het blijkt een stuntvlieger die zijn stunts ‘op het droge’ repeteert. Op Inward Practice (2013) is een piloot zorgvuldig zijn bewegingen in de lucht aan het voorbereiden, de choreografie van zijn vlucht. Mooi en gracieus maar het laat ook zien dat de onbevangenheid waarmee  een vlucht spreeuwen omgaat met stijgende en dalende lucht, voor mensen niet is weggelegd.

subtiel rimpeltje

Sjoerd Knibbeler creëerde onder laboratoriumomstandigheden een tornado en maakte een schitterende foto van de wervelende kolom lucht. De reusachtige print van 370 x 150 cm torent boven mij uit. Anderhalf jaar lang ging Knibbeler de strijd aan om het element wind te bedwingen, en legde het vast in foto’s en video’s. Het is een uitdaging om te laten zien hoe de wind de lucht plooit en het is knap hoe Knibbeler daarbij clichés heeft weten te vermijden. Geen mensen met hun haren wapperend in de wind. Slechts een subtiel rimpeltje in bijna onzichtbaar cellofaan is genoeg om de stroom lucht van hoge naar lage druk te laten zien. Sjoerd Knibbeler heeft niet alleen de wind weten te vangen, maar dat ook nog eens gedaan in beelden van grote schoonheid.

Digging up clouds van Sjoerd Knibbeler is t/m 20 december te zien in LhGWR in Den Haag

lief4
Inward Practice, 2013

Eén reactie op “Geplooide lucht – Sjoerd Knibbeler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.