Muren – deuren – ramen

Sensory Spaces
Sensory Spaces I – Oscar Tuazon

In de reeks solotentoonstellingen met de naam Sensory Spaces in de Willem van der Vorm Galerij in Museum Boijmans van Beuningen is de Amerikaanse kunstenaar Oscar Tuazon de eerste die deze ruimte naar zijn hand mag zetten. Dat heeft hij met volle overgave gedaan.

Twee weken geleden liepen we hier. De Belgische modeontwerper Christoph Coppens had een tentoonstelling in deze ruimte. Toen was het een rechthoekig vertrek met in het midden een enorme display met zijn werk. In deze ruimte? Op deze plek? Dezelfde ruimte is nu rigoureus veranderd. Radicaal anders ingedeeld. Vijf ruimtes, verschillend van grootte met witte muren, met elkaar verbonden door deuren en ramen, rechthoekige doorgangen gemaakt van eenvoudige stalen hoekprofielen. Een korte slang van kamers gemaakt met simpele materialen, maar Tuazon heeft er iets heel spannends van gemaakt. Het is een minimalistische geometrische constructie. Wanneer je door de ruimtes loopt, word je telkens verrast. Met een plat woord zou je het doorkijkjes kunnen noemen, maar wat je ziet zijn witte vlakken die telkens op een andere manier verticaal en horizontaal doorsneden worden door de portalen. Het geheel is van een grote zuiverheid. Alles klopt en we wanen ons ver weg in deze tijdloze wereld. Schrokken ons rot toen we iemand anders tegenkwamen, wegwezen uit ons paradijs. Onterecht natuurlijk, maar de zuiverheid werd verstoord door een mensenlichaam.

De inspiratiebron voor Oscar Tuazon zijn de zogenaamde ‘vonu‘-gemeenschappen. Zij leiden een zelfgekozen bestaan in de marge van de samenleving en leven in bouwsels van materialen die toevallig voor handen zijn: Hout, plexiglas, beton, staal. Functie bepaalt vorm. Tuazon zoekt ook naar een eenvoudige vorm die ervaren moet worden. Je kan erin en je kan het aanraken. De ervaring is voor iedereen verschillend, je kan je beschermd voelen , maar ook verloren in een soort hiernamaals. Wij voelden ons heerlijk in dit lichte huis van witte kamers.

Sensory Spaces 1 – Oscar Tuazon t/m 29 september 2013in Museum Boijmans van Beuningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.