Zeelepel

Femmy Otten
Femmy Otten

Femmy Otten  kreeg gisteren bij Kunststof TV de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. We hadden eerder dit jaar gezien dat zij ook op de longlist van de Prix de Rome prijkte, maar tot onze verbazing haalde zij de shortlist niet. Maar de aanhouder wint. Gelukkig.Haar werk wordt in de pers positief omschreven. De fresco’s, de beelden die op de muur gemaakt zijn, haar tekeningen en haar schilderingen: Poëtisch, verfijnd, verstild. Iedereen is het er over eens: Femmy Otten’s werk – de mythologische wezens, de kopjes geïnspireerd door archaïsche beeldtaal uit de oudheid maar ook de vroege Renaissance – is bijzonder.

Wanneer je een keer het werk van Otten hebt gezien, herken je het voortaan altijd. Het is zonder meer prachtig en sterk. Maar waarom raakt het nou zo? Gisteren, bij Kunststof TV werd dat duidelijk. Ze vertelde het verhaal over de Zeelepel : Toen zij nog in de thuiszorg werkte, hielp zij een oude blinde dame die in Scheveningen woonde. Die dame hield van de zee. De vrouw had thuis een oude soeplepel. Femmy nam de lepel ongemerkt mee naar huis en schilderde er de zee in. Haar intentie was om de lepel terug te zetten, maar de vrouw er niets over te vertellen. De vrouw overleed voordat ze dat kon doen. Hoe mooi is dat? De vrouw zou een zeelepel in haar bezit hebben, maar het zelf niet kunnen zien en ook niet weten. Een cadeautje van Femmy.

Verderop in het filmpje laat zij een van haar inspiratiebronnen zien: Een portret van Pierro del la Francesca. Femmy Otten heeft het over de pure vorm van het gezichtje, de schoonheid die niet vervalt in sentiment. Dat is waar zij naar zoekt, want schoonheid alleen kan wat haar betreft stomvervelend zijn. Zij is op zoek naar het “innerlijke gezicht”.

Je ziet haar aan een houten beeld werken, haar handen bewegen overwogen en precies. Ze vertelt er zelf mooi over, op een rustige, zachte manier. Met voorzichtige bewegingen loopt zij door haar atelier terwijl ze vertelt. Over de blinde vrouw, over haar werk, over wat zij zoekt. Het is duidelijk. Schoonheid zit vanbinnen. En die eigenschap van Otten zie je terug in haar werk. Wij zijn blij dat ze gewonnen heeft.

Filmpje Femmy Otten bij Kunststof TV: klik hier 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.