Zwanenzang

csm_1995.AK.05_5dfa2d4e3b
Anish Kapoor – Zonder Titel 1994-1995

Deze zomer bezocht ik De Pont in Tilburg. Het ongrijpbare werk van James Turrell fascineert me.  Er is niet heel veel van hem te zien bij De Pont, maar toch zeer de moeite waard.  En het megalomane project Roden Crater moet een keer bezocht worden, ook al is het nog ‘in progress’.

De prachtige collectie heden-daagse kunst van De Pont nodigt uit tot rondslenteren. Langs werk van favoriet Richard Long en zo kwam ik bij het enorme stuk kalksteen van Anish Kapoor. Ik tuurde in de zwarte diepte van de Indiase kunstenaar en bedacht dat het mooi geweest was. Na tweeënhalf jaar houdt kunstblog Blikvangen de kunst voor gezien. Natuurlijk, er wordt nog wel kunst gekeken, maar Blikvangen schrijft er geen stukjes meer over. Voordat de routine erin sluipt en het sleets wordt en zeker voordat er van die zurige 50+ stukjes komen en het chagrijn toeslaat, slaan we de hand liever aan onszelf. Figuurlijk, natuurlijk, maar geen nieuwe berichten. Het blog blijft in de lucht voor naslag, maar de accounts op facebook en twitter verdwijnen.

Blikvangen heeft in tweeënhalf jaar in Den Haag, Rotterdam en omstreken heel veel prachtige goede kunst gezien. En ook veel geleerd van al die kunstenaars. Hoe je naar de wereld kan kijken op eindeloos veel manieren en hoe je erover kunt nadenken. Geen grenzen, geen dogma’s. En dat er ontzettend hard gewerkt wordt voor vaak erg weinig geld. Toch maakt kunst het leven rijker (nee, niet leuker). Dank daarvoor. Overigens blijven we gewoon kunst kijken en opslurpen maar nu zonder een camera of een mening in de aanslag. Gewoon heerlijk achterover leunen en absorberen.

Laat maar komen die kunst.

10 reacties op “Zwanenzang

 1. Tsja dat is toch jammer. Ik woon zelf niet in die omgeving en had aan Blikvangen altijd een leuk overzicht van wat er zoal te zien is in Rotjeknor / DenHaag en omgeving. Maar goed, er werd geloof ik bijna nooit gereageerd op stukjes, en jullie worden er (waarschijnlijk?) niet voor betaald, dan zal de rek er ook wel een keer uit zijn. Jammer, maar helaas.

 2. Wow, dit komt als een onverwachte en onprettige verrassing! Ik heb me de afgelopen 2,5 jaar graag laten meevoeren en inspireren door het Blikvangen blog. Na het lezen van de stukjes kreeg ik altijd zin om erop uit te gaan, te kijken en te ontdekken. Alle begrip voor de argumentatie, maar een verlies voor kunstbloggen 010, 070 en kunstminnend 0031.

 3. Heel jammer, ook voor de stad!
  Zoveel reacties zijn er niet meer op exposities in kranten en tijdschriften.
  Vond het steeds leuk om jullie invalshoek te lezen, vaak met een originele twist.
  Maar de kunstenaars gaan door, dus ik hoop dat jullie nog veel (meer persoonlijk) plezier gaan beleven aan toekomstige presentaties.
  Bedankt en all the best, Berry

 4. Dag John,

  Ik hoop dat dit nieuwe paden opent, naar nieuwe vergezichten en mooi projecten. Ik zou het doodzonde vinden om jullie toon te missen. Succes!

  Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.