Phœbus – de taal van de kunst

phoebus5

De zon stort zich vol overgave door de hoge ramen van Galerie Phœbus. ‘Ik vind dit zo prachtig,’ zegt galeriehouder Mirjam de Winter. We staan aan de tuinkant van de grote zaal van de galerie en kijken de ruimte in waar aan de wanden het werk van John van Oord hangt. De language & ART Gallery Tour gaat morgen, zondag 7 juni, van start en Galerie Phœbus is er zo goed als klaar voor.

Alle kunst is taal?

De tekeningen, schilderijen en collages van John van Oord zijn talig. Letters, of symbolen die letters zouden kunnen zijn, zie ik telkens terug. Nu is dat wat vaag, want is het niet zo dat alle kunst taal is? De kunstenaar ziet, interpreteert, maakt een kunstwerk. Ik, kijker naar kunst, interpreteer en zet dit weer om en denk dat ik het begrepen heb wat de kunstenaar heeft gezegd en bedoeld. Vaak is dat niet zo, maar dat is niet anders met gewone taal. De meeste gesprekken zijn een groot misverstand, de schrijver van het boek bedoelde toch wat anders en de dichter weet vaak zelf niet waar zijn gedicht over gaat.

phoebus1Maar het werk van John van Oord lijkt toch dichter naar de geschreven taal toe te kruipen. De Avonturen van de Compositie met Watervogel is een humoristische serie van tekeningen waarin het werk Compositie met Watervogel telkens terugkomt in een andere situatie. Het werk hangt bij Phœbus in de hal maar op de tekeningen hangt het bij Koning Willem ‘Willy’ Alexander aan de muur, bij architect Le Corbusier in zijn werkkamer en President Obama bestudeert het schilderij dat in het Witte Huis aan de muur hangt. Het schilderij lijkt een indringer die een boodschap heeft. Het wil iets zeggen, maar wat? Wat staat er?

 

phoebus7Mirjam de Winter trekt twee lades van het ladekastproject open waarin zich werk bevindt dat een sterke ’taalfactor’ heeft. De intense verzameling pigmenten van Margot Zweers springen je uit de lade tegemoet. De schakering aan blauw is een lange zin met hier en daar een donkere komma of punt. De andere lade herbergt een werk van Hans Kleinsman. Hij werkt met licht en kleur, ritme, wiskundige oplossingen, berekeningen, reeksen (lees ik op zijn website). In de lade zie ik de 67 onderste regels op de pagina’s van de dichtbundel Het hebben van schaduw van Hester Knibbe, maar dan zijn ze door de machine van Hans Kleinsman gehaald. Het resultaat is een landschap opgebouwd uit facetten, het oppervlak van de planeet Knibbe samengesteld uit honderden satellietfoto’s. Net als de pigmenten van Margot Zweers is blauw de kleur. Raadselachtig prachtig.

Het volledige programma van de language & ART Gallery Tour 2015 en hoe je kan deelnemen staat op de website van Poetry International. Het is onderdeel van het Poetry International Festival dat duurt van 9 t/m 13 juni.  Op een aantal dagen zullen dichters tijdens de language & ART Gallery Tour  voordragen in de deelnemende galeries.

De tentoonstelling van John van Oord en het Ladekastproject zijn t/m 21 juni te zien in Galerie Phœbus Rotterdam.

phoebus9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.