Het zenuwstelsel van Erik Sep

taal1

In Galerie Frank Taal staat een spookachtige stad. Neurotopia is een complex kunstwerk van Erik Sep maar toch,  en er zit niets anders op: de kunstliefhebber moet door de knieën.

taal3Twee plastic robots schuilen in een portiek naast een molecuulachtige structuur die als een levend organisme  omhoog woekert. Het zijn de twee enige mensachtige figuren in deze stedelijke woestijn. Zeker weten doe ik het niet. De stad Neurotopia van Erik Sep zit vol details en wellicht zie ik iets over het hoofd.  Toch zijn er tekenen van bewoning. ‘Huntelaar’ staat in graffitiletters op een muur gespoten en voor wie is die klok? De gebouwen zijn te koop als individuele kunstwerken. Op de vrijgekomen kavel bouwt Sep een nieuw gebouw. Net zo verweerd en opgebouwd uit stukjes afval, duplo of een ander stuk bouwmateriaal. Zo blijft Neurotopia in ontwikkeling.

taal2”Dit is Rotterdam’ zei laatst iemand tegen mij,’ Frank Taal kijkt mij vragend aan. Ja, dat zou kunnen, maar ik ben daar voorzichtig mee. Elke stad vergelijk je met de stad waar je woont. Is Neurotopia Rotterdam? In elk geval is het een stad waar wordt gebouwd, maar ook een geteisterde stad, een stad in verval waar het puin in de straten ligt. De infrastructuur maakt een gehavende indruk, als een gewond dier met littekens op het lichaam. Misschien overdrijf ik maar de afwezigheid van leven, mensen,  geeft mij het akelige gevoel dat hier iets verschrikkelijks is gebeurd. Dit is oorlogsgebied. Eens was Rotterdam zo’n stad.

taal4Om Neurotopia goed te kunnen bekijken moet de toeschouwer door de knieën. Kruipend, sluipend en snuffelend langs de muren. Langs de pillenmuren van het ziekenhuis-in-aanbouw, langs ‘Fuck Me’ van het kleurige Dobbelsteen Duplo-achtige complex. Door het gruis en puin van de stad en langs de gebouwen van Sep met elk hun eigen karakter. Dit is een metropool, geen saaie buitenwijk uit de koker van een architectenbureau. Dit is het stadsplan van het zenuwstelsel van Erik Sep. Zijn neurotransmitters hebben dit eclectisch kunstwerk geproduceerd. Een kunstwerk dat groeit en verandert,  in beweging is, een stad als een brein.

Neurotopia van Erik Sep t/m 27 juni bij Galerie Frank Taal.

Vrijdag 26 juni vanaf 19:30 uur is de finissage met muziek, versnaperingen. Laat die neurotransmitters tekeer gaan!

taal5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.