Sho – In één keer raak – Mike Ottink

taal2c
Mike Ottink – uit Artists’ Book 2014

Sho – concentratie, de geest moet klaar zijn, en dan boem … in één keer erop. Elke bladzijde in een van de twee kunstenaarsboeken van Mike Ottink lijkt op deze manier gemaakt: In één keer raak, als Japanse kalligrafie.

Pure jazz

De twee kunstenaarsboeken van Mike Ottink, uit 2013 en 2014 zijn weergaloos. Boek 2013 is wat ingetogener dan editie 2014. Heel mooi, wel meer zwart en andere donkere tinten, en onverwacht een bladzijde waar vanaf het kleur je tegemoet springt. Bij het Artists’ Book 2014 gebeurt het me regelmatig dat ik na het omslaan van een bladzijde even een stapje achteruit doe. Zo intens zijn sommige kleuren dat het bijna voelbaar is. Hoe doe je dat, bladzij na bladzij telkens weer een rake voorstelling die te maken heeft met het voorgaande maar toch ook heel anders is. Zoals John Coltrane in A Love Supreme de ene melodielijn na de andere uit zijn saxofoon tovert. Telkens anders maar toch verbonden met de vorige frase en onmiskenbaar ontstaan in zijn brein. Tussen de verschillende bladzijden in de artists’  books van Mike Ottink voel je de concentratie. Pure jazz.

Galeriehouder Frank Taal liet mij beide boeken zien – eigenlijk zijn het geen boeken maar twee groot formaat moleskin schetsboeken. Het is wachten totdat ze ontdekt worden door een verzamelaar van kunstenaarsboeken die hier de juiste prijs voor wil neertellen.

 

 

Eén reactie op “Sho – In één keer raak – Mike Ottink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.