Getemde Hemel – Miek Zwamborn

miek5

In een vitrine ligt een gebreide wollen trui uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast een wit vel papier met daarop het gedicht Trui alleen.  Miek Zwamborn doet zes maanden lang archeologisch onderzoek in de zalen en depots van het Gemeentemuseum in Den Haag. De tentoonstelling Getemde Hemel wordt telkens aangevuld met nieuwe vondsten en met haar eigen werk.

miek6Miek Zwamborn is schrijver, dichter, vertaler en beeldend kunstenaar. Van haar las ik kortgeleden de bijzondere roman De Duimsprong waarin landschap een centrale plek inneemt. Ook in de novelle Vallend Hout is de natuur een katalysator voor het menselijk handelen. Deze fascinatie zie je terug in de tentoonstelling. Ze heeft een voorkeur voor natuur en ruig landschap. Uit de catacomben van het Gemeentemuseum diepte Miek kunstwerken op en voorzag die van aantekeningen of gedichten. Het grillige beeldhouwwerk Porthmeor van Barbara Hepworth, een tekst van Herman de Man uit Het wassende water, een groot schilderij van de zee; je voelt  de gure wind aan je kleren trekken en  die trui komt nog van pas, al zitten er een paar flinke gaten in.  Opmerkelijk zijn de twee tekeningen van Janmiek3Schoonhoven. Ernaast staat op de muur een tekst van Jan Schoonhoven waarin de kunstenaar uitlegt dat zijn werk juist ver weg van de natuur staat: ‘Een wit vlak is een wit vlak’.  Daaronder heeft Miek Zwamborn een tekst van Otto Pleine geplaatst die daar commentaar op geeft. Zo zijn er tal van vondsten die Miek Zwamborn naast elkaar plaatst. Een kastje met curieuze voorwerpen, een kleine eigen wereld ontstaat, ontstaan uit de grote wereld van het Gemeentemuseum.

Miek Zwamborn blijft doorgraven

Wat een mooi initiatief is dit! Ik zal regelmatig terug moeten keren naar het Gemeentemuseum. Miek Zwamborn blijft doorgraven en de tentoonstelling telkens aanvullen met nieuwe vondsten, gedichten en teksten. Bij de tentoonstelling verschijnt eind juni een bijbehorend schetsboek miek8 , dat ook op zaal te zien is en dan is afgerond. Een bibliofiele uitgave van het schetsboek (oplage 75 ex.) is vanaf 21 juni te koop in de museumwinkel.

Getemde Hemel is het begin van een serie waarbij het Gemeentemuseum elk half jaar een ‘schrijver-in-de-residentie’ krijgt. De schrijver mag  een half jaar lang speuren in de zalen en depots van het museum en met het gevonden materiaal een tentoonstelling inrichten.

Getemde Hemel van Miek Zwamborn is t/m 21 juni te zien in het Gemeentemuseum Den HaagDe Duimsprong is te koop bij de betere boekhandel.

miek7
Gerard Fieret – The Wind, 1979

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.