‘Don’t put fresh water fish in a salt water tank’

1646a

Een Amerikaanse familie, alles schudt en rammelt, de vader loopt rond en vertelt over zijn jeugd. In de tentoonstelling Office Paintings bij 1646 in Den Haag laat Bryan Zanisnik ons zijn versie van het houtje-touwtje-gezin waarin hij opgroeide zien. De kunstenaar verschuilt zich veilig onder de bank terwijl pa probeert een tafeltje te repareren.

1646dDe zuilen van gips met diorama’s in 1646 heeft Bryan Zanisnik ter plekke gefabriceerd. In het interview – 1646 verstrekt bij elke tentoonstelling een vouwblad met een interview met de betreffende kunstenaar- kun  je lezen, dat hij zich bezorgd maakt of het benodigde bouwmateriaal, drywall, in Nederland wel verkrijgbaar is.  Ja, dus en in de zuilen zijn glazen wijn, leeg en half gevuld, en gymschoenen te zien. In een zuil is in het midden een gat aangebracht waardoor ik een inkijk heb in een kleine kamer met twee stoelen en een zandloper als tafel. Kijken we met Bryan mee 1616bvanuit zijn schuilplaats onder de bank? In de video’s van de Amerikaanse kunstenaar Bryan Zanisnik duikt regelmatig zijn vader op. In de video Modality probeert hij  met een slecht passende tafelpoot een tafel te repareren.  Alles trilt en lijkt op instorten te staan; en soms stort het ook in. Onverstoorbaar haalt de vader aan de hand van willekeurige materialen herinneringen op aan zijn jeugd terwijl de rest van het gezin er niet aan te pas komt. Ze hebben dit al zo vaak gehoord.

Aquarium Paintings zijn twee video’s naast elkaar geprojecteerd. Rechts scant een camera vanuit de hoogte een slooplocatie met resten van kantoren. Links de vader die met een enorme fles worcestershiresaus vanuit zijn kantoor naar de sloopzooi toeloopt en een verhaal vertelt over het houden van een aquarium en dat je nooit, nóóit zoetwatervis in een aquarium met zout water moet plaatsen. Een bouwvakker (Bryan?) vlucht naar een soort grijper om verder te gaan met de sloop. De vader schudt een boodschappenkarretje heen en weer, duwt tegen een muurtje, alles rammelt en trilt, aan de achterkant van een instabiel muurtje vallen spullen op de grond.

De videos bevatten mysterieuze scenes waarin je veel Freudiaanse betekenis kunt zien. Wie sloopt hier? De overheersende rol van de vader en de kunstenaar die angstig wegkruipt. Office Paintings is een intrigerende installatie en met nogal wat raadsels. Toen ik bij 1646 de deur uitliep en de Boekhorststraat opliep had ik ze nog lang niet allemaal opgelost maar één ding wist ik wel: ‘Never put fresh water fish in a salt water tank. It wil kill them right away.’

Office Paintings van Bryan Zanisnik t/m 19 april in 1646 Den Haag

1646c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.