Karakter is lot

wit3

Onder de weinige, persoonlijke bezittingen die bij Piet Mondriaan na zijn overlijden in New York in 1944 werden aangetroffen, bevond zich de horoscoop die hij in 1911 heeft laten maken door kruidendokter, alchemist en mede-theosoof Adriaan van de Vijsel.

 ‘Het is een gunstige tijd om een of ander nieuw denkbeeld in praktijk te gaan brengen, uwe sfeer van invloed breidt zich uit evenals uw denken.’

wit4Wanneer ik ga zoeken op het internet, kom ik uit bij de website www.mondriaan.nl. Het is een bron van informatie. Ook over de voorspellingen van Van de Vijsel. ‘Karakter is lot’ staat op het voorblad gedrukt. Bovenstaand citaat uit de horoscoop van Mondriaan vind je er ook terug.  Die horoscoop Van de Vijsel voor hem ’trok’, sluit mooi aan bij zijn levensloop. Of twijfelde Mondriaan en trok deze horoscoop hem over de streep? Had hij zonder deze sterrenwichelarij mooie bomen blijven schilderen en was er nooit een Victory Boogie Woogie geweest? Dat is toch een merkwaardige gedachte, dat het lot van een aantal van de beroemdste schilderijen van de twintigste eeuw afhing van een kruidendokter uit Den Dolder, Utrecht. ‘Houdt u vooral niet bezig met moderne schildertechnieken en andere hedendaagse ontwikkelingen, maar concentreer u op het gewone. Daar ligt uw kracht!’ Dat had misschien ook gekund en dan was Mondriaan wellicht nooit naar Parijs vertrokken …

De horoscoop die Piet Mondriaan heeft laten maken is te zien bij Witte de With in Rotterdam. Het document dat door de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie aan Witte de With in bruikleen is gegeven, is door  Willem de Rooij op een zuil in een vitrine geplaatst en wordt tussen 14:00 en 14:15 uur optimaal belicht door de zon. Door een uitgespaard gat in de geblindeerde ramen bij Witte de With valt het zonlicht naar binnen. De installatie benadrukt hoe bijzonder het lot van Piet Mondriaan was en hoe zijn levensweg ons al die schilderijen heeft gebracht. Maar ook dat Mondriaan zelf twijfelde aan zijn verlangen om aansluiting te zoeken bij de ontwikkelingen binnen de schilderkunst van die dagen. Misschien overtuigde dit document hem van zijn lot? Kennelijk was de horoscoop zo belangrijk voor hem, dat hij het zijn hele leven bij zich wilde houden. Als een herinnering aan dat beslissende moment in zijn leven. Zo fragiel kan kunst zijn.

wit1De installatie Karakter is Lot van Willem de Rooij is t/m 3 januari 2016 te zien bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam dat onder andere hiermee haar 25 jarig bestaan onder de aandacht brengt.

Witte de With publiceert in 2015 het kunstenaarsboek Character is Fate door Willen de Rooij.

Meer informatie over de horoscoop van Piet Mondriaan is te vinden op de website www.mondriaan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.