En Andy ziet dat het goed is

eer1
Emma van der Put – Fountain, 2014 (Still)

‘I am Andy Warhol and I just finished eating a hamburger’, Andy eet een hamburger van de Burger King en kijkt toe op de verbouwing van de McDonalds.  Voor de tweede maal betoont Sculpture International Rotterdam eer aan de Coolsingel met een aantal video’s. Een avondwandeling van het Hofplein naar het Churchillplein.

eer3Het filmfestivalpubliek dat zich naar de volgende screening spoedt mengt zich met de zenuwachtige jongens en meisjes die zich vol verwachting in de  nacht storten. Er zijn er niet zoveel die oog hebben voor de beelden die geprojecteerd worden op verschillende plekken langs de Coolsingel. De video van Jørgen Leth waarin Andy Warhol een hamburger van de Burger King eet, prijkt hoog aan de gevel van het beursgebouw bij de Meent. Ironisch om hem te zien neerkijken op de bouwplaats waar een nieuwe McDonalds in de maak is. Bij de flappentap bij het Hilton Hotel steekt een meisje een vinger in de keel van een vis. Ze zijn allebei van steen en figureren in de film Fountain van Emma van der Put. De beelden uit de 17e eeuwse tuin van Paleis het Loo passen goed op het Hofplein en geven bij toeval(?) commentaar op de locatie. Zo is de slinger aan video’s op de Coolsingel een parcours vol verrassingen.

Op de zijgevel van kledingwinkel John Edwards zie ik de merkwaardige film Shaking Children van Eglė Budvytytė en Bart Groenendaal, die met hun ‘psycho-magische methode’, het ‘onderbewuste’ in het stedelijke leven willen aanspreken. Even verder zie ik een jonge man huilend op een bank terwijl voor hem een man van middelbare leeftijd balletachtige passen maakt op walsmuziek. Het zijn prachtige beelden uit No man is an Island van Jesper Just.

Het is een mooie selectie dit jaar. Negen video’s die de moeite van een wandeling waard zijn en daarbij wordt je ook nog langs de vele beelden die de Coolsingel versieren geleid. Dus, zoek de website van Eerbetoon aan een avenue op je smartphone op en slenter een keer ’s avonds over de Coolsingel.

Eerbetoon aan een avenue door Sculpture International Rotterdam t/m 8 februari

eer4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.