The Clock – een blinde vlek

clock-noon_opt

Aan mijn lijstje van ’to do’ kunstwerken  is een werk toegevoegd. In het boek 10:04 van Ben Lerner komt het werk The Clock van Christian Marclay voor. Ik werd meteen gegrepen door een onmetelijk verlangen.

hier is sprake van een blinde vlek

Tweede kerstdag was een dag zonder afspraken of andere dwingende zaken. Een dag om een boek te lezen. Toen ik ’s avonds om tien uur 10:04 van Ben Lerner dichtsloeg had ik een prachtig goed boek gelezen. In het verhaal komt het kunstwerk The Clock van Christian Marclay voor. Heel vaag ging er bij mij een belletje rinkelen, maar eigenlijk is hier sprake van een blinde vlek. The Clock is een monumentaal werk bestaande uit duizenden achter elkaar  gemonteerde filmclips die 24 uur lang exact de tijd volgen.  In elke clip is de tijd zichtbaar of wordt er naar een tijdstip verwezen. Marclay werkte drie jaar intensief – zeven dagen per week, twaalf uur per dag –  en in 2010 in The White Cube in Londen was het voor het eerst te zien. Kennelijk verbleef ik toen onder een steen, zat ik in een isolatiecel of heeft Google, Facebook of een andere verdachte organisatie mijn geheugen voorzien van een blinde vlek. Het is mij ontgaan maar gelukkig staat in The New Yorker een uitstekend artikel over het ontstaan van dit kunstwerk en een recensie waarin het ondergaan van The Clock beschreven wordt.

Christian-Marclay-The-Clock-2010-a3-copiemodif1-1024x685Terwijl de seconden van 2014 wegtikken, bekruipt mij een enorm verlangen om dit kunstwerk te zien. Op Youtube kon ik een paar clips vinden, maar die maakten mijn trek alleen maar groter.  Ik heb een lijstje van kunstwerken die ergens op de wereld te zien zijn en waar ik ooit misschien weleens terecht kom. The Clock van Christian Marclay staat daar nu ook op. Maar dit kunstwerk zou eigenlijk weleens een keer in Nederland te zien moeten zijn. Er zijn zes kopieën van verkocht. Onder andere het MoMA in  New York heeft er een. Het Gemeentemuseum Den Haag of het Museum Boijmans van Beuningen hebben vast wel een kunstwerk in de schappen waarmee ze een uitruil kunnen doen. Ik zou er heel blij van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.