Oersoep & kunst

garage1
Rik Meijers – As if we never knew it, 2011

Hoe ontstaat een kunstwerk? Die vraag wordt vaker gesteld bij Garage Rotterdam. Ditmaal orde en chaos, hoe verhouden die zich tot elkaar bij het ontstaan van kunst? De vijf kunstenaars van wie nu werk bij Garage Rotterdam de zien is, vertrouwen op hun intuïtie  bij het ontstaan van iets uit niets.

Niks chaos

Met dit in gedachte zwerf ik tussen de kunstwerken door. Buiten is het guur en regent het kille druppels: oersoep, binnen georganiseerde chaos. De kunstwerken vullen elkaar mooi aan en passen wonderlijk bij elkaar. De symboliek van Rik Meijers is weliswaar een andere dan die van Gijs Assman, maar tezamen met het licht chaotische werk van Bonno van Doorn,  de anarchie van Jonas Ohlsson, en de beeldtaal van Martha Colburn vormen ze een geheel.  Opmerkelijk omdat alle vijf de kunstenaars vanuit hun intuïtie werken en hun werk gaandeweg ontstaat.

 

 

garage2Het werk van Bonno van Doorn ziet er het meest  chaotisch uit. De voorwerpen waaruit hij zijn installatie samenstelt zijn divers en er lijkt een duidelijke samenhang te ontbreken. Bij elkaar gesprokkelde objecten die door de kunstenaar in een context zijn geplaatst. Toch weet Van Doorn bij mij wel een snaar te raken. De logica van zijn werk ontspint zich en het klinkt ‘O ja en aha’ in mij.

Bonte art-overload

Ook bij het andere werk begint mijn kunstsnaar te trillen. De zwarte hindi-magie van Rik Meijers doet niet onder  voor de scrotum-skippybal van Gijs Assman of de graffity-waslijn-draaitafel installatie van Ohlsson. Tussen al dit spektakel zijn ook nog de collage-video’s van Martha Colburn te zien. Hierin zijn  met knip en plakwerk in hoog tempo politiek & humor aan elkaar gesmeed. Misschien is deze expo voor de lo-fi zielen van deze wereld iets teveel, maar aan mij is de bonte art-overload wel besteed. Wanneer ik de zaal binnenloop is het wat veel en weet ik even niet waar ik kijken moet, maar de geest ordent de chaos en hopla, structuur en lijkt alles volgens plan ontstaan te zijn.

Order & Chaos t/m 8 februari in Garage Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.