Een vlucht olijfbomen

ss1
Siobhán Hapaska – Sensory Spaces 5

Een grote rode knop. Zou ik? Mag ik? Ik kijk de suppoost vragend aan en hij knikt bemoedigend terug. Met een ferme knal op de knop zet ik de installatie in werking. De horizontaal opgehangen olijfbomen beginnen te trillen en te schudden.  Voor Sensory Spaces 5 in Museum Boijmans van Beuningen heeft Siobhán Hapaska een bijbels symbool gebruikt, maar waarom?

taaie boomsoort

Siobhán Hapaska is geboren in Belfast, conflictgebied van katholieken en protestanten. Haar vader is Parsi, haar moeder Iers en ze is opgegroeid met een Joods gezin. Geen wonder dat de olijfboom, een boom met een grote symbolische waarde voor de Islam, het Christendom en het Jodendom, in haar recente werk veel voorkomt. Vrede en veerkracht is verbonden aan deze taaie boomsoort, die olie produceert om mee te koken en hout om op te branden.

ss2De installatie van Siobhán Hapaska neemt de hele Willem van der Vorm Galerij in beslag. Ik kruip onder de banden door die de bomen met elkaar verbinden. Zo sta ik ineens middenin het conflict in het Midden-Oosten. Twee volkeren die zo dicht bij elkaar staan en toch elkaars bloed drinken. Maar hier zie ik olijfbomen die in de lucht hangen om te laten zien dat alles mogelijk is, wanneer je de gangbare denkpatronen loslaat. Siobhán Hapaska had haar werk Intifada willen noemen, een Arabisch woord dat letterlijk afschudden betekent, maar tegenwoordig staat voor verzet en rebellie. Ik vind afschudden mooier. Wanneer ik op de rode knop druk en alles begint te trillen en te schudden, lijkt het alsof de olijfbomen letterlijk het verleden willen afschudden, alle ellende en agressie, en klaar zijn voor een nieuwe start.  Er vallen wat blaadjes op de grond, maar zet ze in de aarde en ze komen weer tot bloei.

Sensory Spaces 5 van Siobhán Hapaska  t/m 25 januari in Museum Boijmans van Beuningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.