Daar zijn de Puttertjes

puttertje1
Jans Muskee – Ten Twelve

Door de winteringang (1 november tot 1 april) betreed ik Kasteel Keukenhof. Hier hangen de 44 puttertjes. Kunstenaars Leonard van de Ven en Rens Krikhaar vroegen collega’s een hommage te brengen aan het schilderij Het Puttertje van Carel Fabritius. De enige richtlijn was het formaat van het originele paneel 33,5 x 22,8 cm. Het resultaat is een verbluffend goede tentoonstelling vol slimme observaties.

Tragisch schilderij

Op deze herfstdag laat de zon zich af en toe zien. Wanneer het strijklicht door de hoge ramen valt ontstaat een melancholische toon die goed bij deze tentoonstelling past. Het Puttertje is een tragisch schilderij en Carel Fabritius kwam treurig aan zijn eind tijdens de ontploffing van het Delftse salpeter- en zwavelmagazijn in 1654. Een geketend distelvinkje en een te vroeg gestorven kunstenaar zijn bij elkaar drama genoeg om de verbeelding van iedere kunstenaar te prikkelen. Dat hadden Van de Ven en Krikhaar goed gezien. Maar het cliché en de kitsch liggen op de loer. Daar is niemand ingetuind.

 

 

 

puttertje6De 44 kunstwerken, waaronder die van de initiatiefnemers, zijn zeer verschillend, maar allemaal goed doordacht en zorgvuldig uitgevoerd. Ik zie  verhalen variërend van historisch onderzoek tot kleuranalyses. Ze hangen/staan verspreid door Kasteel Keukenhof, tussen de familieportretten, op dressoirs, in boekenkasten. Daarbij is gelet op thema, omgeving en achtergrond. Alle facetten van schilder en kunstwerk komen aan bod. Prachtig die Simon Schrikker op de muur met dat loslatend behang. De door Schrikker verbeelde verwoesting zet zich voort in het behangsel. Het behang in Kasteel Keukenhof is sowieso van een bijzondere orde. Studio Bird van Joncquil wint aan betekenis door die vreemde combinatie met de met bijen bedrukte wandversiering. En Make my Day (The Garden) van Marit Dik staat erbij alsof het hier al stond. Kunst in haar natuurlijke omgeving lijkt dit wel.

Blikvangen heeft De Hommage puttertje8 vanaf het begin gevolgd en we vonden het onmiddellijk een briljant idee. Toen de bijdrages van de verschillende kunstenaars binnendruppelden en op de website te zien waren, stookte dat ons enthousiasme steeds verder op. ‘Dit hoort thuis in het verbouwde Mauritshuis’ was onze reactie, maar nu ik in Kasteel Keukenhof rondloop verander ik van mening: ‘Dit is de plek’.  Ze hangen hier prachtig, en de uitstekende rondleiding brengt mij 360 jaar later steeds dichter bij Carel Fabritius en dat kleine geketende vogeltje. Wanneer ik het kasteel bijna anderhalf uur later door de winteringang verlaat, heb ik het gevoel alsof ik uit een tijdmachine stap.

Daar komen de putters! De Ouverture is t/m 31 januari te zien op Kasteel Keukenhof. De rondleidingen vinden plaats van 13.30 – 15.00 uur en zijn op  16, 19, 23 en 30 november
3, 7 en 10 december. De data en tijden voor rondleidingen tijdens kerst op Landgoed Keukenhof en in januari worden later bekend gemaakt. Reserveren via tel 0252-750 690 of via info@kasteelkeukenhof.nl of info@dehommage.nl.

Bij de toegangsprijs van € 12,50 is de prachtige catalogus inbegrepen!

Eén reactie op “Daar zijn de Puttertjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.