‘Dance like a butterfly, sting like a bee’ – Gerben Mulder

taal1
Gerben Mulder – Puget Sound, New York 2014

De gouaches en collages die schilder Gerben Mulder aan het papier toevertrouwd, komen diep van binnenuit. De energie waarmee dit is gebeurd, zie je, voel je. Bij Galerie Frank Taal hangen veertien nieuwe werken van de in New York woonachtige schilder.

Leven is terugslaan

Het werk van Gerben Mulder (Amsterdam, 1972) is kleurrijk en lijkt abstract. Maar dat abstracte blijkt bij nadere beschouwing niet te kloppen. Puget Sound  geeft de geheimzinnige sfeer van de grote baai bij Seattle weer. Het diepe blauw in combinatie met de flarden witte nevel en de strepen licht, de pikzwarte lucht. De kou is bijna voelbaar. Op de collage Still Life with 3 Bottles dansen de drie flessen over het doek en op de grote gouache, 214 x 140 cm,  Dirty Flowers spat de bos bloemen obsceen van het papier af. Alles bruist en springt in de rondte van levensvreugde zou ik willen schrijven, maar dat is het niet. De ruis van de grote stad zie ik terug in zijn werk. Het zijn meer de klappen van een bokser die terug vecht en uiteindelijk telkens weer overwint. ‘Dance like a butterfly, sting like a bee’ om de grote kunstenaar Muhammad Ali maar eens te citeren. Leven is terugslaan en dat zie je bij Gerben Mulder. In die zin is het ook echt kunst uit NYC. Het heeft ‘guts’, maar de Europese wortels zijn niet afgesneden. Het geel van het impressionisme, de hoekige vormen van het constructivisme; het is allemaal in het werk van Gerben Mulder terug te vinden.

Na jaren van borden wassen en andere slecht betaalde baantjes in New York is Gerben Mulder doorgebroken als kunstenaar. Een recensie van Roberta Smith in de New York Times gaf hem een duw de goede kant op en na twintig jaar kan hij zich volledig richten op zijn kunst.  Het  resultaat van zijn doorzettingsvermogen is nu te zien. En wat moet ik er nog meer over zeggen? Niets. Ga kijken en, als je kan, ga kopen.

De solotentoonstelling  Still – Life van Gerben Mulder is t/m 21 november te zien bij Galerie Frank Taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.