[blauw] : ‘point – type’

sauter6

Vandaag openen de exposities [blauw] van Willy de Sauter en ‘point – type’ van Dominique de Beir bij Galerie Phœbus in Rotterdam. Blikvangen kreeg een ‘sneak preview’.

Willy de Sauter – [blauw]

Wanneer ik de bovenruimte van Galerie Phoebus binnenloop stokt mijn adem. Dit is werkelijk betoverend mooi. Het geel van een van de werken van Willy de Sauter heeft een enorme aantrekkingskracht. Van dichtbij zie ik dat de kleur niet helemaal monochroom is. Nuances verraden de zorg waarmee dit werk tot stand is gebracht. Andere werken in de grote zaal van Phoebus hebben ook zo’n prachtige textuur. ‘Beenderlijm van konijnenbotten, pigment en krijtrots’ vertrouwt galeriehoudster Mirjam de Winter mij toe. Met een paletmes secuur aangebracht op paneel, laagje na laagje, met een verbluffend resultaat. Een serie van veertien panelen in een kleurschakering van lichtblauw naar zwart zou als één werk bij elkaar moeten blijven. Op een blauw geschilderde tafel liggen vier panelen van verschillende dikte in een lichte kleur en dan natuurlijk de blauwe panelen, dat blauw … Ik begin te fotograferen, maar dit laat zich niet op een foto vastleggen.

 

 

 

Dominique de Beir – ‘point – type’

beir5Het heeft ook iets wreeds. Alles wat Dominique de Beir maakt is geperforeerd. Een kleine werk oogt heel fragiel. Vanuit een rechthoek waaieren rode vlekjes die later oplossen in een vlak van bleke gele vlekken. Als de afdrukken van gewonde vogelpootjes. Bij nadere inspectie blijken het kleine driepuntige perforaties te zijn.

Bij ander werk zie ik diezelfde fascinatie voor perforeren. De geperforeerde rollen, die mij doen denken aan ouderwetse ponskaarten of rollen voor een pianola,  zijn afkomstig uit een verlaten kledingfabriek. Hiermee werden machines aangestuurd die borduurpatronen aanbrachten op de stof. De Beir heeft haar eigen patroon aangebracht op de rol. ‘Vroeger fascineerde mij het brailleschrift enorm,’ Dominique de Beir vertelt dat ze daarna met perforatie ging werken. Niet alleen kleine gaatjes prikken maar ook stampend gaten stansend. Die agressie is terug te zien. Hoe klein en fragiel sommige kunstwerken ook zijn.

De exposities [blauw] van Willy de Sauter en ‘point – type’ van Dominique de Beir openen vanmiddag om 15:00 uur bij galerie Phœbus Rotterdam en zijn daarna t/m 16 november te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.