The right place

helder7
Jochem Rotteveel – Snow + Silence, 2014

Het werk van Jochem Rotteveel (1976) en Sander Reijgers (1977) verschilt nogal van elkaar. Toch klopt de combinatie: De tapecomposities van Jochem naast de monochrome schilderijen van Sander; de veelkleurigheid in de breedte versus het sluimerend kleurgeweld. Te zien op de expositie Everything In Its Right PLace bij Galerie Helder in Den Haag.

levendig en monter

Jochem Rotteveel maakt het zich moeilijk. Het beperkte kleurenpalet van zijn materiaal en de stugheid van het plakband zorgen ervoor dat de composities hoekig zijn en de kleuren een Caraïbische frisheid hebben. Maar ondanks die beperkingen weet Jochem telkens weer een nieuwe dimensie aan te boren. Bij Galerie Helder zie ik werk dat figuratiever is  dan ik tot nu toe van hem gewend ben. Ik zie veel landschap en titels als Sketch of Nature en Snow + Silence die doen vermoeden dat Jochem Rotteveel de natuur in trekt en lange wandelingen langs velden en wegen maakt. Of het klopt weet ik niet, maar het levert werk op dat levendig en monter oogt. Jochems tapeart bruist van de levenslust.

 

 

 

helder10Gelaagdheid krijgt bij Sander Reijgers een nieuwe betekenis. Wat een monochroom schilderij lijkt te zijn, blijkt bij nadere beschouwing te zijn opgebouwd uit tientallen, soms honderden, gekleurde lagen. Sander schildert dagelijks één laag, één kleur die past bij de stemming van de dag. Net zolang tot het schilderij af is. Wanneer dat is, daar valt niets over te zeggen. Het is af wanneer het af is. Die gelaagdheid kan je de aan de zijkant van zijn werk zien. Een dikke kleurige laag acryl smeult onder het oppervlak. Sommige werken lopen aan de randen naar binnen. Als je voor het schilderij staat zijn aan de randen de onderliggende lagen te zien. Als verf dat in een heel oud huis is weg geschuurd.

Samen vormen Jochem Rotteveel en Sander Reijgers de expositie Everything In Its Right Place, t/m 12 oktober te zien in Galerie Helder, Tasmanstraat 188 Den Haag. Open vrijdag t/m zondag 13-19 uur of op afspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.