Nultwintig naar nultien

taal2
Niek Hendrix – (Series; Prefix) Vanitas, 2014; (Series; Prefix) Door, 2014; (Series; Prefix) Door, 2014

Dat Ajaxied Kenneth Vermeer bij Feijenoord in het doel staat is, om het mild uit te drukken, voor Rotterdammers even wennen. Dat er werk uit de Amsterdamse Galerie Roger Katwijk bij Frank Taal in zijn galerie hangt is een minder grote schok. Voetbal is voetbal en kunst is kunst. Toch proeft de collectie kunst in de Van Speykstraat 129 anders dan wat we gewend zijn bij Frank Taal. Dat wil niet zeggen dat Connected 020@010 niet de moeite waard is. In tegendeel: Fris werk uit de hoofdstad.

Goed idee, zo’n uitwisseling

Goed idee, zo’n uitwisseling. In juni exposeerden een aantal kunstenaars (Willem Besselink, Georg Bohle, Mike Ottink en Erik Sep) vanuit het Rotterdamse  in de binnenstad van Amsterdam. Nu exposeren Niek Hendrix, Bart Kelholt, Jim Harris, Tijl Orlando Frijns en Bert Loerakker uit de ‘stal’ van Roger Katwijk bij Frank Taal. Een selectie van een verwante galerie, maar die toch even anders is en het blikveld verruimt.

bart4Wat zie ik? Bert Loerakker heeft abstract werk en figuratief werk in een schilderij verwerkt. Dit leidt tot een spanning op het canvas waarbij het kleurenpatroon van het abstracte vlak commentaar lijkt te geven op de landschappelijke afbeelding.  Van Jim Harris zien we een serie spiegelingen in grote plassen. Zoals het Rijksmuseum dat in inkt op papier in spiegelbeeld is afgebeeld. De abstracte bouwsels van Tijl Orlando Frijns lijken kubussen waar aan alle kanten aan is getrokken en uit hun verband zijn gerukt en het grote Glow Sticks laat drie balken zien waarvan de derde balk de andere twee onder spanning zet. Een flink muuroppervlak is ingeruimd voor de kleine robuuste bronzen sculpturen van Bart Kelholt. Niek Hendrix neemt me mee op een reisje kunstgeschiedenis, maar wel op zijn Hendrix’. Dit is een boeiende veelzijdige expo maar …

‘Zie jij verschil?’, vraagt Frank Taal aan mij. Goeie vraag met een lastig antwoord. Is deze optelsom van kunstenaars anders dan ik gewend ben van Galerie Frank Taal? Misschien is het werk van de kunstenaars van Galerie Roger Katwijk iets minder direct dan ik gewend ben te zien bij Frank Taal. Maar de  kunst van Niek Hendrix is net zo conceptueel als het werk van Daan den Houter, en de humor is ook aanwezig. Roger en Frank zijn duidelijk verwante zielen maar toch is het anders. Ik hou er wel van. Dit zouden meer galeries moeten doen.

Connected 020@010 t/m 10 oktober bij Galerie Frank Taal, Van Speykstraat 29 Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.