‘This must be 2019’

tobb1

De Waterkant is een heerlijk grasterras in het Westbroekpark in Den Haag. In de bunker bij het terras is de expositie ‘This must be 2019’  van Topp & Dubio te zien. Na een voorbereidende sessie op het terras dook ik de bunker in.

topp5De verbazing is voelbaar. ‘Hebben ze deze spullen gevonden?’ Elf kinderen, allemaal ongeveer twaalf jaar oud, staan rondom het zwarte vlak van Topp & Dubio. Niemand raakt iets aan of stapt op het zwarte vlak waarop een aantal voorwerpen gerangschikt zijn. Ze kijken elkaar aan. Wat is dit? Dan komt een jongen binnen, ‘Wie gaat ermee voetballen?’ De betovering is verbroken en weg zijn ze, de bunker uit naar buiten toe. Heel even waren ze in de ban van het werk van Topp & Dubio.

Het wordt er niet duidelijker van, wel poëtischer

Ik blijf alleen achter en stel mezelf dezelfde vraag ‘Wat dit is?’ Voorwerpen gerangschikt in verrassende patronen en combinaties, voorzien van teksten in een vreemde onbegrijpelijke taal. Projecties, video’s, een rode knop waar ik niet vanaf kan blijven; hoe verder ik de bunker binnendring, hoe meer ik gegrepen word door dit werk. Ik kijk naar een bal bovenop een kleine hellingbaan. Onderaan de helling is een pijl aangebracht in de richting waarheen de bal zou rollen, als hij gaat rollen. Is er dan een andere mogelijkheid? Ernaast is een spiegelende wand aangebracht. ‘Visuele gedachten en vooruitzichten voor het – vooralsnog – fictieve jaar 2019,’ schrijven de makers. Het kunstwerken zijn voorzien van teksten gemaakt door taalkundige en dichter Sean Cornelisse, gespecialiseerd in toekomstige talen. In de folder staan vertalingen van de raadselachtige zinnen. Het wordt er niet duidelijker van, wel poëtischer. De toekomst van Topp & Dubio heeft een mysterieuze schoonheid en laat zich niet makkelijk ontrafelen in begrijpelijke beelden. Ben ik inmiddels in de ban van Topp & Dubio? Ik besluit terug te keren naar het terras om wellicht wat later nog een keer in de bunker te gaan kijken.

‘This must be 2019’ van Topp en Dubio is t/m 13 juli te zien in de bunker bij terras de Waterkant, Westbroekpark t.o. Haringkade – Den Haag.

Eén reactie op “‘This must be 2019’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.